Rövid távú diákmobilitás - Paphos

Erasmus+ Program 2020-1-CY01-KA229-065975

2021. október 18-22.

Fotók

  

2021. 10.18.

Magyarországról, Romániából és Lengyelországból érkezett tanárok és diákok, miután hagyományosan fogadták őket a Yeroskipou Gimnáziumban, egy-egy rövid előadást tartottak, bemutatva országukat és iskolájukat. A köszöntő ünnepség hagyományos villásreggelivel, valamint az iskola területének és a Yeroskipou főterének körbejárásával ért véget, ahol az önkormányzat képviselője fogadta vendégeinket.

   

2021. 10.19.

Az Erasmus projekt tanárainak és hallgatóinak lehetőségük volt részt venni egy nagyon informatív szemináriumon, amely a ciprusi tengeri élőlények megőrzéséről szólt, különös tekintettel a veszélyeztetett fókafajokra (Monachus Monachus), a cseresznyeteknősre (Caretta caretta) és a zöldfülű  teknősre (Chelonia mydas). A lebilincselő szemináriumot Mrs. Melina Marcou, a Halászati és Tengerkutatási Osztályról tartotta, majd kollégája, Dr. Konstantinos Antoniadis követte, aki a tengeri hulladék egyre növekvő problémájáról beszélt.

  

A szeminárium után az Erasmus csapat meglátogatta a paphoszi szerzetesfóka természetes élőhelyét, a pegeiai tengeri barlangokat, ahol vendégtudósok ismertették az ott végzett természetvédelmi munkákat, és lehetővé tették diákjainknak, hogy valós időben bepillanthassanak a belsejébe, a tengeri barlangok a beléjük telepített megfigyelő kamerákon keresztül.

   

2021.10.20.

A mai kirándulásnak történelmi jellege volt, mivel az Erasmus résztvevői körbejárták Páfosz legfontosabb örökségi helyszíneit és műemlékeit. Franciául beszélő idegenvezető, Toka Antónia asszony segítségével visszautaztunk az időben a csodálatos Királysírokhoz, rácsodálkoztunk a Kato Paphos Régészeti Park mozaikjainak részleteire. A kulturális kirándulásunkat a Várban fejeztük be. Paphos kikötőjében.

  

2021.10.21.

Az Erasmus csapat Limassolba utazott, hogy részt vegyen a Ciprusi Műszaki Egyetem Remote Sensing and Geo Environment laborjában tartott gyakorlati képzésen. Az FPCUP (Framework Partnership Agreement on Copernicus User Uptake Programme) kutatói végigvezették diákjainkat, akik hozzáfértek a Sentinel 2 műhold adataihoz a Kopernikusz adatközpontja segítségével. Feldolgozták azokat tematikus térképekké, amelyek a klorofil-a koncentrációt és a partvidék zavarosságát ábrázolják Ciprusról. A workshopot gyalogtúra követte Limassol óvárosában, a középkori várban és a régi kikötőben.

   

2021. 10.22.

Az projekt zárásaként az Erasmus csapata vállalta a Yeroskipou városi strand megtisztítását, ahol sikerült 5 kg szemetet összeszedni egy látszólag tiszta partról. Anna Tselepou az AKTI Project and Research Centre-tól, Charis Pazaros és Marios Nikita a Yeroskipou önkormányzattól beszélgettek diákokkal a különféle környezetvédelmi akciókban való együttműködésükről, amelyek célja a hulladék összegyűjtése, mérése és válogatása. A tanulókat végigvezették az általuk összegyűjtött hulladék feldolgozásán, és felhasználták a strandon található két újrahasznosító művészeti installációt, a "Recyclefish"-t és a "Shell"-et, amelyek egyszerre akár 400 kg hulladék befogadására is alkalmasak.