Rövid távú diákmobilitás - Sepsiszentgyörgy

2022. október 3-7.

  

Angol nyelvű Erasmus KA2 projektünk utolsó diákmobilitási programjára 2022. október 1-8. között került sor Sepsiszentgyörgyön. Iskolánkat Ferencz Marcell, Kiss Gergely Tamás, Konyor Orsolya és Molnár Viola 10.B osztályos tanulók, valamint Horváth Terézia projektkoordinátor és Szabó Beatrix tanárnő képviselték. Négy diákunk a korábbi virtuális projekttalálkozókon és a budapesti programon is aktívan részt vett.

  

Október 1-jén, szombaton vonattal utaztunk Sepsiszentgyörgyre, ahova a késő esti órákban érkeztünk meg. Vasárnap közös kirándulásra indultunk az erdélyi és müncheni partneriskolák tanulóival és tanáraival a Déli-Kárpátokba: gyönyörű napsütésben csodálhattuk a hegyeket, az őszi erdőket, és látogatást tettünk Sinaia-n az egykori királyi rezidencián.

  

A találkozó hivatalos megnyitóját az első munkanapon, hétfőn tartottuk a Székely Mikó Kollégium nagytermében. Az iskola kórusa műsorral fogadta a vendégeket, majd az igazgatónő köszöntött bennünket. A csoportok bemutatkozása és a heti program áttekintése után a Városházára mentünk, ahol az ifjúsági ügyekért felelős alpolgármester asszony beszámolt arról, milyen intézkedésekkel segíti a város a fiatalok munkavállalását, lakáshelyzetét, illetve hogyan próbálják őket bevonni a közéletbe. Diákjaink kérdéseket és javaslatokat is megfogalmazhattak a témával kapcsolatban. Ezután elsétáltunk Sepsiszentgyörgy egyik nevezetességéhez, a református vártemplomhoz, ahol a lelkész asszony angol nyelvű vezetés keretében mutatta be a templom történetét és az egyházközség működését. Az ebédszünet után az iskolában folytatódott a program: a Székely Mikó Kollégium három egykori diákja beszélt egyetemi tanulmányairól és szakmai pályafutásáról, kiemelve, mire kell különösen figyelni a továbbtanulás tervezésekor és  munkavállaláskor.

  

A második munkanap programja a romániai felsőoktatás rendszerének, lehetőségeinek megismerése jegyében zajlott. Délelőtt a Sapientia Egyetem, délután a Babes-Bolyai Egyetem kihelyezett tagozatát látogattuk meg. Mindkét intézményben részletes információkat kaptunk a képzésekről, a felvételi követelményekről, a nemzetközi kapcsolatokról és a diplomaszerzést követő munkaerőpiaci esélyekről. Ezután kisvonattal jártuk körbe a várost, és ismerkedtünk a nevezetes épületekkel. Este a hunfalvys csapat Tamási Áron: Hullámzó vőlegény című darabját nézte meg a városi színházban. A különleges zenei és technikai elemekben gazdag előadás valamennyiünk tetszését elnyerte.

  

A következő napot Brassóban töltöttük, és tovább ismerkedtünk a romániai felsőoktatással. A Transilvania Egyetem Termék és Környezet Tervezés, Erdészeti és Fakitermelési, valamint Informatikai Karán vettünk részt vezetéseken, amelyek keretében az egyetem munkatársai bemutatták az intézmény működését, a képzések rendszerét és az egyetemi élet specialitásait. Láthattuk az egyetem oktatói és hallgatói által fejlesztett napelemeket, megtudtuk, milyen problémákat okoz a medvék túlszaporodása a Kárpátokban, és megismertük a német nyelvű alkalmazott informatika alapképzés munkaerőpiaci előnyeit. Délután városnézésre mentünk a belvárosba. A Fekete templomban és a főtér környékén szerzett élményekkel gazdagodva utaztunk vissza Sepsiszentgyörgyre.

  

Az utolsó két munkanapon a tanulók nemzetközi csoportokban dolgozták fel az előző napokon szerzett ismereteiket, összefoglalták a müncheni és a budapesti találkozó eredményeit, összeállították és bemutatták prezentációikat. Az érdeklődőknek lehetőségük volt közben egy-egy német órán való részvételre is. A diákok bemutatói után az ünnepélyes zárás keretében minden résztvevő oklevelet vehetett át az erdélyi iskola projektkoordinátorától. Este közös búcsúvacsorával zártuk a találkozót.

  

A projektben ez volt az utolsó diákmobilitás, de előttünk áll még a záróbeszámoló elkészítése és a projektproduktumok feltöltése, megosztása. A virtuális és személyes találkozók során mind a diákok, mind a tanárkollégák között olyan jó kapcsolatok alakultak ki, hogy az együttműködés folytatását tervezzük új Erasmus programokkal.