Rövid távú diákmobilitás - München

2021. november 7-13.

Rövid távú diákmobilitás – München

  

2021. november 7-13. között tartottuk angol nyelvű Erasmus+ KA2 projektünk első diákmobilitási programját Münchenben. Iskolánkat a 12.E osztály négy tanulója – Donka Mihály, Rátky Éva, Szabó Gréta és Szilassy Marcell -, valamint Horváth Terézia projektkoordinátor és Görhöny-Kovács Szilvia tanárnő képviselték, akik valamennyien részt vettek az áprilisi virtuális találkozón is.

   

Az első munkanapon a Sabel Fachoberschule igazgatónője köszöntötte a vendégeket, majd meghallgattuk az Európai Unió és a három partnerország himnuszát. Ezután Mariya Pachevska müncheni projektkoordinátor ismertette a heti programot, valamint a négy nemzetközi diákcsoport beosztását és kutatási témáját: a csoportokban egy-egy erdélyi és budapesti, illetve két-két müncheni diák dolgozott együtt, és arról gyűjtöttek információkat, hogy német, magyar és román állampolgároknak milyen egyetemi, főiskolai továbbtanulási, szakképzési és gyakornoki lehetőségeik vannak Bajorországban. A tanulók előzetesen felkészültek az EU története és az uniós állampolgárok jogai témakörökből, tudásukat az első napon egy Kahoot kvíz során bizonyíthatták. A versenyt gyors és pontos válaszaikkal Marci és Misi nyerték. Az iskolai programok után a projekt valamennyi diák és tanár résztvevőjével együtt ebédeltünk a Münchner Stub’n étteremben, majd délután Antonia Stegemann kolléganő vezetésével felfedeztük München belvárosának látnivalóit. A napot az Erasmus team közös vacsorájával zártuk.

   

A második napot a diákcsoportok online kutatással töltötték az iskolában, közben Zoom-on vagy személyes jelenléttel egyetemről, szakképző intézményből és a munkaügyi központból meghívott szakértők előadásait hallgatták meg, akik a kutatási témákhoz kapcsolódó kérdéseikre is válaszoltak.

  

A harmadik napon délelőtt a csoportok egy-egy müncheni egyetemet, főiskolát látogattak meg, ahol tájékozódhattak a továbbtanulás lehetőségeiről, feltételeiről, a képzési környezetről. Az előadók személyre szóló információkat is adtak a diákoknak, figyelembe véve állampolgárságukat, végzettségüket és továbbtanulási szándékaikat. Délután az iskolában folytatódott az internetes kutatómunka.

  

A következő napon a csoportok az előző három nap során gyűjtött anyagokból, információkból PPT prezentációkat állítottak össze, és megbeszélték, hogy a csoport melyik tagja miről fog beszámolót tartani. A nap egy különleges programmal fejeződött be: egy müncheni kávéház különtermében a közös vacsorát követően Beethoven három zongoradarabját hallgattuk meg müncheni egyetemisták előadásában.

  

Az utolsó munkanapon a diákcsoportok prezentációinak bemutatására került sor. Mind a négy csoport valamennyi tagja szót kapott: beszámoltak az előző napokon végzett munkájukról és kutatási eredményeikről. A PPT prezentációkat feltöltötték a projekt TwinSpace felületére is.

  

A projekt zárásaként oklevéllel ismertük el a kiemelkedő teljesítményt nyújtó tanulók munkáját, és minden résztvevő ajándékot is kapott a német szervezőktől. Az evaluációs kérdőív kitöltése után közös ebéddel zárult a program.

  

A Münchenben töltött héten nem csak a munka során alakult ki jó együttműködés a három iskolát képviselő tanulók és tanárok között, a szabadidőt is együtt töltöttük, és új barátságok szövődtek. Reméljük, a következő találkozón viszonozni tudjuk a müncheni diákok és kollégák vendégszeretetét, szervező munkáját. Találkozunk 2022 márciusában Budapesten!