Hunfalvy szobor

A főbejáratnál található az ereje teljében lévő 50 év körüli földrajztudós mellszobra. Ennek a szobornak is külön története van. Hiedelmek fűződnek hozzá diáknemzedékek óta. A szobor az első pillanattól kezdve népszerű volt a diákok körében. Felavatásától kezdve él körükben az a babona, hogy aki megsimogatja reggel belépéskor az orrát, aznap nem felel.

  

A szobor fényesen csillogó orra mutatja, hogy ez a hiedelem milyen makacsul tartja magát. Ez a szobor a névadó-alapító és az intézmény egységét jelképezi. Az aulában tartott Hunfalvy-napon minden évben az emlékezés koszorúja ékesíti.

  

Hunfalvynak először 1942-ben állítottak szobrot iskolánkban. Ez a műalkotás a második világháború alatt megsemmisült és csak az évkönyvek címlapjai őrzik emlékét. A jelenlegi mellszobrot Ferenczy Béla György alkotta az 1950-es években gipszből, de a fémöntvény nem készült el, sőt a gipszszobor is a padlásra került. Itt találta meg az 1970-es években Tallós Tibor igazgatóhelyettes, aki Bernáth Lászlóné igazgatónő támogatását élvezve mozgalmat indított a szobor bronzba öntéséért. Az iskola diákjai az Ő buzdítására kezdtek fémgyűjtésbe, és egy 1968-ban érettségizett régi diák, Eke Erzsébet a szobor anyagához szükséges bronzmennyiség háromnegyedét felajánlotta. A szobor öntését Marczy Antal szülő segítette, akinek két gyermeke is iskolánkba járt. A szobrot végül is a Képzőművészeti Alap szegedi öntödéjében készítették el. Így a szobor nemcsak emléket állít Hunfalvy Jánosnak, hanem összekapcsolja jelképesen az 1970-es évek hunfalvys diákjait, tanárait és iskolaigazgatóját a mindenkori hunfalvysokkal.