Munkatársak közös rövid távú képzése - Budapest

2021. szeptember  20-24.

Tanári találkozó és workshop 2021.09.23.-26. Budapest

   

Szeptember végén iskolánk az Erasmus+ projekt keretében fogadta a  külföldi partnerek delegációját. Három német, három török és két bolgár tanár kolléga érkezett Budapestre. Látogatásuk célja a leendő diákcserék lebonyolításának előzetes megtervezése volt, valamint iskolánk német munkaközössége egy rövid távú tanártovábbképzést is megtartott számukra.

  

 A workshop első napjának délelőttjén, a pályázatban megfogalmazott közös célok mentén Burjánné Török Orsolya előadásait hallgathatták meg a projekttagok. Először a kereszténységről készült prezentációját hallhatták, utána a magyar történelemről és hagyományokról esett szó. A délután folyamán kis csoportokban folytatódott a munka: a tanárok óraterveket állítottak össze leendő tanórákhoz, melyeknek fő témája a diákok közti tolerancia, egymás elfogadása volt. Estefelé kilátogattak a Hősök terére és a Városligetbe, ahová Burján és Szilvásy Nóra tanárnő kísérte el őket.

   

 A második nap „kihelyezett” workshoppal kezdődött, vendégeink dr.Csókáné Török Orsolya tanárnővel megtekintették a Zsinagógát, ahol német nyelvű vezetés keretében megismerkedhettek a zsidó hagyományokkal és a magyarországi zsidóság hajdani és jelenlegi életével. Utána ellátogattak az ország második legnagyobb bazilikájába, kupolájából megnézték gyönyörű fővárosunkat. A workshop az iskola épületében folytatódott tovább, a tanári team részt vett  Szilvásy Nóra tanárnő vezetésével a 9.e osztály németóráján, melynek témája a világvallások, ezen belül az iszlám volt. Enwer Elias kilencedikes diákunk érdekes prezentációja mindannyiunk figyelmét lekötötte, mesélt a vallásáról és a családi hagyományaikról. Utána diáktársai és a tanárok kérdéseire válaszolt. A török projektkoordinátor tanárnő párhuzamot vont az arab és török iszlám között, beszélt a vallás gyakorlásának országonkénti különbségeiről is, miáltal egy érdekes eszmecserére került sor.

   

 A szombati programok ismét külső helyszínen zajlottak. A csoport elutazott Recskre. Dr. Csókáné Török Orsolya és Ladomérszky tanárnő kísérte őket. Az egykori munkatáborban szembesülhettek azzal, hogy kirekesztést és gyűlöletet egy politikai rezsim is szíthat, ami emberéletekbe is kerülhet. Útjukat Egerben folytatták, a várban a törökkori Magyarország történetével is megismerkedhettek, valamint láthatták a török megszállás legészakibb emlékét, az egri Minaretet. Szépasszonyvölgyében az egri borkultúra pincéit tekinthették meg borkóstolással egybekötve. Tartózkodásuk utolsó napján a csoport egy német nyelvű misén vett részt Óbudán. Az istentiszteletet követően plébános úr mesélt nekünk a magyarországi német nemzetiség helyzetéről és vallási hagyományairól. A látogatást egy magyaros vendéglőben elköltött ebéddel zártuk.


Burjánné Török Orsolya