Rövid távú diákmobilitás - Samsun

2022. szeptember 18-24.

      

A vallások világa elnevezésű projektünk második állomása Törökország volt. A 11.e osztályból 5 diák három felnőtt kísérővel utazott. Szeptember 17-én délután landolt a gépünk Isztambulban, ahonnan másnap repültünk tovább Samsunba.

Diákjainkat samsuni diáktársaik szállásolták el, akik a német és bolgár társaikkal együtt a török partneriskolában projektfeladatokat oldottak meg.

A hét során sokszínű programokon vettünk részt, melyek központi témája az iszlám vallás és kultúra volt. Ezért számos mecsetbe ellátogattunk, a helyi mecsetben a müezzinnel is beszélgethettünk. De jártunk más felekezeteknél is: egy katolikus templomban, ami egyedülálló a régióban. Főként keletről érkező katolikus menekülteknek ad átmeneti otthont a kolostor. Kevés főt számlál az alevíták gyülekezete, akik egyházi zenével és táncelőadással fogadtak minket.

Megtapasztaltuk, hogy ebben az országban a vallás a mindennapi életük része: naponta ötször hallhattuk a müezzin szavát, ahogy imára szólítja a híveket. Sok nő eltakarja az arcát, és képesek csak a szemükkel is kommunikálni. A vallási szabályok szigorú betartása nemcsak az előbb említett két példában nyilvánult meg. Elmondható, hogy a törökök fegyelmezettek, becsületesek és család-valamint vendégszerető emberek. A hazaszeretetüknek is mindenhol hangot adnak.

Már negyedik alkalommal jártam ebben az országban, és még mindig újabb és újabb arcát mutatja. Ezért kiemelném a legérdekesebb élményeinket:

Jártunk egy korabeli karavánszerájban, ami a 16. század elején épült. Itt pihentek meg a kereskedők, akik teveháton utaztak portékájukkal keletről nyugati irányba.

A ferences szerzetes, aki az életét tette fel arra, hogy a fiatalokat – vallástól függetlenül- Isten szeretetére és az egymással békében élésre tanítsa.

A reggeli, ami a legfontosabb étkezés és olyan kiadós, hogy estig nem éhezik meg az ember.

Atatürk személyi kultusza, akinek a képei még egy zsibárus jelentéktelen méretű kocsijára is felkerülnek.

Ékszerboltok, amelyekből szinte kifolyik az arany az utcára, és ahol mindig vannak vásárlók.

A szultán kincseskamrája és háreme, benne a nem díszes, de annál nagyobb magyar szablyákkal.

És még folytathatnám…

Egy biztos: Törökország egy hatalmas, gazdag és nagyon érdekes ország, melynek történelmével és nem csak vallási hagyományaival ismerkedhettünk meg. Rengeteg új impulzus ért bennünket. Diákjaink beszámolója az iskolaújságban jelenik meg.

Burjánné Török Orsolya

német szakos tanár, 11.e osztályfőnöke