Munkatársak közös rövid távú képzése - München

2021. szeptember 27. - október 1.

 

2021. szeptember 27. és október 1. között szerveztük angol nyelvű Erasmus+ KA2-es projektünk első fizikai mobilitását Münchenben. A munkatársak rövid távú képzését szolgáló workshop-on iskolánkat Horváth Terézia projektkoordinátor és Mészáros Ágnes tanárnő képviselte.

  

Az első munkanap programja a résztvevők bemutatkozásával és a partneriskolák bemutatásával kezdődött. A bajor fogadó intézmény igazgatónője és helyettese köszöntötte a vendégeket, és négy diákjuk is részt vett a kellemes hangulatú fogadáson. Ezután Bettina Schynowski, a Sabel Fachoberschule igazgatóhelyettese tartott prezentációt a bajor szakképzési rendszerről és ezen belül iskolájuk szerepéről. Az előadás után óralátogatás következett: egy 11. évfolyamos osztály angol óráján hospitáltunk, ahol az érvelő esszé írása volt a téma. Az órát tartó tanár az esélyegyenlőség, illetve a különleges bánásmódot igénylő tanulók tanításának speciális szempontjait figyelembe véve választotta meg módszereit. Az órát megbeszélés követte, amelyen áttekintettük a helyi tantervi követelményeket és a használt tananyagokat, eszközöket is.

  

A második munkanapon a projektmanagement kérdéseivel foglalkoztunk. Megállapodtunk, hogy a német iskola, mint koordinátor a projekt futamidejének 6 hónappal való meghosszabbítását kéri, mivel a tanulókkal tervezett valamennyi mobilitást a 2021/22. tanévben nem tudjuk megvalósítani. Ennek megfelelően újraterveztük a projekt időbeosztását. Közösen átnéztük a projekt Twinspace felületére korábban feltöltött anyagokat, és megbeszéltük, hogyan használjuk a Twinspace által nyújtott lehetőségeket a továbbiakban. Ugyancsak megbeszéltük az evaluáció (kérdőívek), a disszemináció és a záróbeszámoló elkészítésének kérdéseit, valamint a Mobility Tool használatát. Végül a bajor iskola egy informatika tanárának segítségével egyeztettük a projekt fő produktuma, az angol nyelvű digitális továbbtanulási és munkavállalási kalauz összeállításának lépéseit, módszereit, eszközeit, és a kalauz internetes megosztásának lehetőségeit.

  

A harmadik, negyedik és ötödik munkanapon a tanulókkal megvalósítandó mobilitási programok bemutatására, egyeztetésére került sor. Szerdán a német, csütörtökön az erdélyi, pénteken a magyar iskola képviselői mutatták be terveiket az általuk szervezett találkozóról. Mindhárom mobilitásra vonatkozóan megbeszéltük a projekt tematikáját, a nemzetközi tanulócsoportok által megoldandó feladatokat, a pedagógiai módszereket, a digitális és egyéb eszközöket, tananyagokat, a jutalmazás és az evaluáció lehetőségeit, valamint a felsőoktatási intézményekbe, vállalatokhoz, munkaügyi központokba és EU-intézményekbe szervezendő látogatások programját. Csütörtök délután, az iskolai munka befejeztével egy rövid találkozó keretében Dr. Ludwig Spänle bajor parlamenti képviselővel, az oktatási és kulturális bizottság tagjával volt alkalmunk beszélgetni az európai uniós projektekről.

(english)

   

A találkozó programját müncheni városnézés, képtár- és múzeumlátogatás, közös munkaebédek és vacsorák színesítették.