Plánk Tibor

Allgemeine Deutschkurs

      

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
Project code: 2022-1-HU01-KA121-VET-000062327

      

Kurzusszervező: 

did deutsch-institut worldwide

     

Helye, ideje: Berlin (Németország)

2023. augusztus 7-11.

   

BESZÁMOLÓ

  

Hol voltam, és miért (milyen motiváció vezérelt)?

2023. augusztusában a Hunfalvy akkreditált Erasmus pályázatának részeként egyhetes intenzív német nyelvtanfolyamon vettem részt Berlinben. Jó okkal: iskolánk stratégiai céljai között szerepel a tanárok idegennyelvi kompetenciáinak erősítése, hiszen a külföldi szakirodalom ismeretéhez, a nemzetközi oktatásszervezési módszerek megismeréséhez elengedhetetlen a magabiztosabb idegennyelvi kommunikáció. Ez Már sokadik mobilitásom. 

Az Erasmus környezetkímélő szempontját is figyelembe véve repülőgép helyett az autóval utaztam. Berlinbe érve (ahol 3,5M ember él) szembeötlő dolog volt látni, hogy a nagyon sok a tér és kevés az autó, még csúcsidőben is. A legtöbb ember kerékpárral, gyalog, villamossal vagy metróval közlekedik. Így a berlini egyhetem alatt én is így tettem!

  

A kurzusról

A napi öt órás nyelvi kurzus a did deutsch-institut nyelviskolában zajlott, Berlin-Mitte központi kerületében. Az iskolában főleg nyáron nagy az élet: Európa vagy éppen az egész világ sok-sok országából érkeznek tanulók. Legtöbben nyelvet tanulnak vagy Erasmus keretein belül, vagy éppen Németországban szeretnének dolgozni, tanulni, amihez stabil német nyelvtudás szükséges. De voltak itt nyelvtanárok is, akik éppen szakmai módszertani tudásokat fejlesztették. A társas élet, a kapcsolatépítés nagyon könnyű, hiszen délutánonként közös programok voltak: pl. Tempelhofer Felden minigolf, piknik, állatkerti látogatás.

A tanulási feltételek ideálisak voltak: digitális smartboardok, kis létszámú csoportok, modern termek. Érdekes volt, hogy mindennap más tanár foglalkozott velünk. Nagy élmény volt megtapasztalni, hogy mindegyikük mást tudott hozzáadni az eddigi tudásomhoz:  egyik  tapasztaltabb tanár az etimológiai példáival tette érdekessé az anyagot, míg egy másikuk a spanyolos szenvedélyével “oldotta”  a német nyelv “komorságát”.  A kurzuson online tankönyv alapján haladtunk (volt hf is) , nagy hangsúlyt fektetve a nyelvtanra, a tananyag felhasználására.

"A résztvevő megtanulta, megértette a lényegét annak, mikor kell használni az egyszerű szabványnyelvet, és hogyan kell ismerős dolgokról beszélni : pl. munka, iskola, szabadidő stb. Megtanulta kezelni a legtöbb helyzetet, amikor meg kell birkózni a német nyelvterületen való utazás során felmerülő problémákkal. Megtanult könnyen és összefüggően kifejezni magát az ismerős témákról és személyes érdeklődési területekről. Megtanult beszámolni élményekről és eseményekről, valamint a célok és a tervek és vélemények rövid indoklásának leírására magyarázatokat adni."


Ha hazajöttem, hogyan fogom hasznosítani az iskolámban?

Az egyhetes anyanyelvi környezetben töltött mobilitás, a nyelvtanfolyamnak köszönhetően gyorsan fejlődött a nyelvtudásom, amit magabiztosan használhatok a munkámhoz, tanuláshoz vagy egy újabb mobilitáshoz Németországban. 

A hétéves Erasmus akkreditációnk során továbbra is fontos lesz a német nyelvterületen lévő iskolákkal való kapcsolattartások, azok fejlesztése: job shadowingok, csoportos tanulói mobilitások Németroszágban, Ausztriában. Német nyelvtudások fejlődése segít  hasonló tevékenységekben, amikor iskolánkban fogadunk más országbeli tanárokat, diákokat.


Délutáni programok, EU-s alapelvek

Berlin egy olyan város, amely gazdag történelemmel és kultúrával rendelkezik, és számos olyan helyet kerestem fel, amely az európai értékeket és identitást tükrözi, hangsúlyozza: Reichstag, Gendarmenmarkt, Brandenburgi Kapu, Múzeum-sziget, Berlini Dóm, Európai negyed. 

Megismertem Berlin fenntarthatóság problémáit (légszennyezés, hulladékkezelés, zöldterületek csökkenése, városi hősziget, stb), illetve a Berlin 2030 stratégiát (kevesebb gáz és olajimport, nap és szélenergia használata, fenntartható munkahelyek, stb). Személyesen megtekintettem az esővízkezelést és víztervezést a Potsdamer Platzon, ahol egy esővíz táplálta városi “tavat” valósítottak meg 

Berlinben sok helyet lehet találni, ahol meg lehet tapasztalni és megérteni a toleranciát és megértést, valamint az emberi jogok és sokszínűség fontosságát. Anne Frank központ, DialogMuseum, Türkischer Markt.


Rövid konklúzió,  ajánlás, jövőbeli terv

Az életünk, munkánk során a kiégés folyamata elkerülhetetlen, mégha csak úgy is azonosítjuk magunkban:  hogy “csak” a lelkesedésünk csökken. Sokat segít nekem az egész életen át tartó tanulás" (lifelong learning) koncepciója, azaz hogy a tanulásunk az iskolapad után egész életünk során folytatódik, illetve folytatnunk kell - tudatosan. Új környezet, új emberek, új ingerek, új tudások - ezt is adják az erasmus mobilitások.