Metz VET

Project code: 2022-1-HU01-KA121-VET-000062327

2023. május 29. - június 3.

Metz, Franciaország

Helyszín: Lycée professionnel Jean Macé

Az iskola honlapja

  

Résztvevők: Béládi Magdolna, Horváth Terézia

 

BESZÁMOLÓ

   

A famecki Jean Macé középiskolában 300 diák tanul, 30 tanár irányítása alatt. Az iskola profilját tekintve a mi szakközépiskolánknak (régebben szakmunkásképző) felel meg. A 3 éves képzés végén logisztikai vagy kereskedelmi vagy ügyviteli szakmunkásbizonyítványt kapnak. Szorgalmazzák, hogy mellette elhelyezkedésüket segítő képesítéseket (pl. targoncavezető) is szerezzenek meg. Aki tovább szeretne tanulni (érettségi, OKJ-s képzés), annak tanulmányait más intézményben kell folytatni. Mivel gyakorlati oktatás is folyik van mintabolt, mintaraktár, mintairoda.

Minden diák középiskolai tanulmányai megkezdésekor kap egy laptopot, amit megtarthat, ha a szakmunkásvizsgát leteszi. (Sajnos előfordul, hogy tanulók eladják a laptopot még középiskolás tanulmányaik alatt). A diákoknak mindennap hozniuk kell a számítógépet, így azon dolgoznak egyes tanórákon. Digitális tankönyvük van, amit minden diák ingyen megkap. A tanárok maguk választják ki, milyen könyvből akarnak tanítani és mellette bármilyen tankönyvet megvásárol nekik az iskola. Van olyan tanár, aki nem rendel könyvet, hanem tananyagát maga állítja össze. Minden anyagot feltesznek egy classroomhoz hasonló platformra.

Ha nem hagyományos elrendezésű a terem, akkor két kivetítő van, hogy minden diák láthassa az anyagot. Minden osztályteremben digitális tábla van. A termek dekorálása nem annyira jellemző.Egy-egy terem festését, bútorzatának kiválasztását, asztalok elhelyezését a diákok megtervezhetik.

 Mivel kis iskoláról van szó, az igazgató munkáját nem segíti külön igazgatóhelyettes, hanem feladatait a szakmai oktatásért felelős személy vette át. A tanárok között nagyon jó a viszony, sok spontán együttlétet (kolbászsütés az iskolaudvaron, közös éttermezés) szerveznek. A tanároknak heti 18 óra a kötelező óraszám.