Szántó Annamária

Flipped Classroom

    

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”  
2021-1-HU01-KA121-VET-000009491

   

Kurzusszervező:
Europass Dublin    

   

Helye, ideje:
Dublin (Írország)
2022.08.08. - 2022.08.13.      

  

A flipped classroom módszertanáról már hallottam a pándémia előtt és olvastam néhány online leírást is róla. Előzetes információim keltették fel az érdeklődésemet egy továbbképzés iránt ebben a témában. A dublini kurzusra azért is esett a választásom, mert az ezredforduló környékén Dublinban dolgoztam kb. két évig és tudtam, hogy Írországban nagy hozzáértéssel és kreativitással használják a digitális eszközöket. A kontinentális európai gyakorlatot már akkor is kb. 10 évvel megelőzték. 

  

A továbbképzés mindenben megfelelt elvárásaimnak, sőt sok szempontból felülmúlta azokat. Felkészült, rutinos oktatónk, Jackie McCann, informatika tanár, így nagyon sokat tudott segíteni, ha valaki elakadt. A tipikus IT-problémákat (lemerült eszközök, letiltott oldalak az iskolai Wifin, kompatibilitás problémák az Apple és MSWindows rendszerű eszközök között) fölényes rutinnal kezelte.

   

Az egyhetes továbbképzés során megismertük és kipróbáltuk több „screencasting” és „podcasting” software működését. Külön említésre méltó, hogy a feladatokat mindig sikerült úgy időzíteni, hogy mindenki elkészüljön a nap végére és mindig jutott idő a megoldások közös bemutatására, értékelésére. Az én kedvencem a „flip” software volt. Ezzel az alkalmazással tanultuk meg, hogyan lehet az előre kidolgozott tananyag kiadása után játékosan kikérdezni a diákokat, ill. ellenőrizni, hogy valóban átolvasták, megnézték-e az anyagot. A másik nagy „aha”-élmény a podcasting software „audacity” használata volt. A podcast a videóhoz képest egyszerűbb, unalmasabb műfajnak tűnik. Ennek az ellenkezője igaz, mint kiderült.

  

Ezen kívül fontos még megemlíteni, hogy 8 napos Írországi tartózkodásom alatt egyszer sem esett az eső! Sőt, még a szél sem fújt (aki tapasztalt már vihart Írországban, az tudja, hogy milyen szenzáció ez). Ebben a gyönyörű időben öröm volt délutánonként kirándulni, fotózni. A lenyűgöző Wicklow hegyek és a Glendalough tavak látványa csodálatos élmény volt.