Stadlerné Szántó Andrea

Game-Based Learning and Gamification

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2021-1-HU01-KA121-VET-000009491

        

Kurzusszervező:
ITC

  

Helye, ideje:
Prága (Csehország)
2022.07.18. - 2022.07.22. 

  

A kurzusom neve Játék-alapú tanulás és játékosítás volt. A lényeg, hogy bármilyen cselekvést végzünk, jelen esetben tanulunk, az élmény, a felfedezés öröme kerüljön előtérbe és a tanuláshoz való motivációnk pozitív irányba változzon.

A játékosítás technikáinak elsajátítása a tanulás eredményességén is javít. Újra és újra lehet kezdeni, a jutalom tovább inspirál.

A kurzus során megismert appok a jó értelemben vett versengésre ösztönöznek a játékszabályok betartása mellett.

A különböző tanulási stratégiák mellett, úm. PBL, CL, IBL, EL, két alkalmazásra koncentráltunk. A storyjumper-rel alkottunk kreatív képregényt vagy könyvet, illetve a nearpod-dal ismerkedtünk meg mélységeiben.

A bolgár származású tanár mellett egy cseh matematika tanárnő is tanította a csoportot a kódolásra szintén játékon keresztül.

Egy alkalommal feladatunk egy külső helyszínen történő QR kódok alapján megkomponált tárgykeresés volt csoportmunkában. A nagy létszámú, erősen nemzetközi (török, spanyol, olasz, portugál, észt, magyar) csoportról elmondható, hogy nem szívesen keveredett más nemzetek tagjaival, erre a csoportkialakítás során a képzők nem fektettek hangsúlyt. Ennek ellenére igyekeztem a lehető legtöbb tanártársammal beszélgetni, annál is inkább, mert a portugálokkal egy helyen laktam. Az észt tanárnővel, Kerstivel, aki Saaremaa szigetén él, pedig kifejezetten jó, már barátságnak mondható kapcsolatot alakítottam ki. 

Prága városa gyönyörű szép. Igyekeztem az útikönyvet követve mindent megnézni. Különösen lenyűgözött az óvárosi rész a maga semmihez sem fogható egyediségével, izgalmas városrészeivel és meseszép tornyaival.

Kívánom, hogy mindenki eljuthasson egyszer erre a csodálatos helyre.