Rálik Alexandra

Educational Video Production & Publishing

   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”  
2021-1-HU01-KA121-VET-000009491

   

Kurzusszervező:
ITCScom Ltd   

   

Helye, ideje:
Athén (Görögország)
2022.07.25. - 2022.07.29. 

   

Beszámoló:

"Július végén az európai kultúra egyik origójában, Athénban vehettem részt az Educational Video Production & Publishing című továbbképzésen. 


A nem kis túlzással is családiasnak nevezhető kurzuson összesen hárman vettünk részt - a tanárunkkal együtt. A képzést egy szakmailag abszolút kifogástalan görög tanár vezette, aki tanított már pár száz fős görög szigeten lévő általános iskolától kezdve az athéni egyetemig mindenhol, így igen széles rálátása volt a digitális eszközökkel való tanítás lehetőségeire. Csoporttársam pedig egy lelkes milánói tanárnő volt - ugyan egészen más videós tapasztalatokkal indultunk a képzésnek, az alacsony létszám lehetővé tette, hogy mindkettőnkkel differenciáltan is foglalkozhasson az oktató.

   

A képzés a nevéhez híven alapvetően gyakorlati jellegű volt: videoszerkesztéssel, a videó összeállítását támogató egyéb digitális applikációkkal, valamint a YouTube-bal mint tudásmegosztó platformmal foglalkoztunk. Ugyan az online oktatás alatt a videóval való tanításban már volt szerencsém gyakorlatot szerezni, ezúttal igyekeztem inkább a videokészítést mint a diákok saját tanulási folyamatának eszközét megfigyelni: hogyan lehet egy-egy tananyag elsajátításának módja és egyben célja a videó, hogyan lehet egy projektben mélyebben elmerülni a vágásban és a közzétételben, valamint hogyan lehet azt objektíven, de mégis sokszínűen értékelni a magyar- és orosztanítás során.

    

A képzések a nagy mediterrán hőségben délután kezdődtek és estig tartottak, így volt idő kiélvezni a reggeli és esti “hűvös” 33-34 fokokat, hogy a homéroszi eposzok szereplőiről elnevezett utcákon barangoljak, vegyek pár apróságot az athéni bolhapiacon, felkapaszkodjak az Akropoliszhoz vagy épp a Kükládok művészetének múzeumában merüljek el olyan műkincsek között, amelyek még a feketealakos görög vázáknál vagy a szatírokat megpapucsozó Aphrodité-szobroknál is izgalmasabbak lehetnek. Az utolsó napomon tanárunk tanácsát megfogadva áthajózhattam Aegina szigetére, hogy a görög szigetvilágba és persze a legfinomabb helyi pisztáciás görög joghurtba is belekóstolhassak."