Plánk Tibor

Intensive English Language and Culture Course

    

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”  
2021-1-HU01-KA121-VET-000009491

   

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy

    

Helye, ideje:

2022.07.25. - 2022.07.31. Firenze (Olaszország)

    

 

Beszámoló:

"A választásom Firenzére esett, illetve ott egy intenzív angol nyelvi és kulturális kurzusra. A kurzus céljai egybeestek iskolánk idegen nyelvi stratégiájával illetve saját igényeimmel is: angol nyelvtudásomat erősíteni, fejleszteni, javítani angol szókincsemet, nyelvtanomat, kiejtésemet és beszédkészségemet.

 

Kiváló angol tanárunktól tippeket kaptunk, hogyan tudunk angolul beszélni automatikusan, gondolkodás, magyarról fordítás nélkül, vagy hogy hogyan memórizáljunk szavakat angolul. Sok idő jutott a nyelvtanra, illetve főleg a kiejtés gyakorlására: tanárunk mindannyiunkat megnyugtatott, hogy akcentusunkat ne szégyelljük, az csak a miénk, vállaljuk. Hát igen, de én bizony néhány tanulótársam spanyol vagy éppen finn akcentusát valahogy sehogy értettem... De mivel cél az európai dimenzió megerősítése, a befogadás és a sokszínűség, a tolerancia, nem tehettem mást: "értve" bólogattam ilyenkor. 

 

Egyébként a csoport igazán nemzetközi volt: lengyel, cseh, finn, spanyol, román résztvevővel, sőt a tanárunk brazil. Volt időn egymást megismerni az órák alatt is, hiszen a beszédszituációkban sok mindent el tudtunk mondani magunkról, országunkról, iskolánkról. A jó értelemben vett vita is megvolt, pl. amikor Firenze és a Street Art egymáshoz való viszonyáról beszélgettünk angolul… Több csoporttársammal a kapcsolatot fenntartjuk, akár bővítjük iskoláink között a jövőben. 

   

Firenze? Incredible and amazing!  

    

És milyenek az olaszok? Ebben a videóban a kurzus első napján megmutatta a tanárunk. Olasz sztereotípiák? Lehet...de nagy részük tapasztalataim igazak! Íme egy lista az íratlan "szabályokról", amelyeket az olaszoknak mindenkor tiszteletben kell tartaniuk  "

https://www.youtube.com/watch?v=K6G_clfRX5U