Forgács Balázs

Introducing Project Based Learning in the classroom

   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2021-1-HU01-KA121-VET-000009491

  

Kurzusszervező:

ELA - Erasmus Learning Academy

  

Helye, ideje:

2022.07.31. - 2022.08.06. Bologna (Olaszország)

    

"A projekt alapú oktatással foglalkozó kurzusomon, nemzetközi vidám kollégákkal találkoztam és dolgoztam együtt. Vasárnap kezdődött a program bemutatkozással, rövid beszélgetésekkel, ismerkedéssel majd egy közös kulturális városnézéssel folytatódott, amit egy hagyományos nagyon jó hangulatú olasz vacsora zárt, sok beszélgetéssel, jókedvvel.  

   

Hétfő kivételével, amikor 09:00-kor, de ezt leszámítva minden nap 08:00-kor kezdtünk és kb: 14/15:00-ig a projekt alapú oktatás elméleti rendszerével, gyakorlati feladataival foglalkoztunk és próbáltuk ki az egyes elemeket. Megismeretem ennek a tanítási/tanulási folyamatnak a rendszerét, helyét és szerepét az oktatásban és különböző fajtáit attól függően, hogy milyen feltételek társulnak az adott projekt megvalósításához. Az egyes projekt elemeket a gyakorlatban kellett megvalósítanom, de természetesen nem egyedül, hanem csapatban, azaz pontosabban egy team részeként mert ahogy megtanultam a team több mint egy csapat a projekt alapú oktatásban. 

   

A team amiben voltam és több teamben voltam a munkafolyamatok alatt nemzetközi kooperációra, gondolkodásra és megvalósításra kellett törekednie hiszen német, lengyel, francia, szlovén, máltai, stb… kollégák alkottak egy-egy egységet. A közös munkanyelv az angol volt és bizony amkor nekem kellett mini prezentációt mondanom a team-et képviselve, volt bennem egy kis izgulás, hiszen nagyon gyakran angol nyelvtanárokkal kellett felvenni a beszéd fonalát.

  

Mindeközben készíteni kellett egy saját projekt tervet, amit az utolsó napon kellett bemutatni, prezentálni, a tanult módszertan alapján és elvárásainak megfelelően, mint egy záró vizsga részeként a kurzusnak. Nem volt könnyű, de sikeresen megoldottam és tán jobb is lett a többiekénél. A prezentálások után, mivelhogy bebizonyosodott, hogy mindenki megtanulta, tudja és használni is képes a hét napon elhangzott ismereteket, következett az ünnepélyes és nagyon jókedvű tapsviharos bizonyítványok átadása és a közös fotók.

   

Természetesen a napi kurzus bezártával menetem a városba, hogy megismerjem Bologna szépségét, kincseit, életét. Sok-sok kilométert gyalogoltam, igazi olasz forróságban a vörös város falai között hol tudatosan, hol eltévedve a templomok, kis utcák útvesztőjében és be-betérve egy-egy múzeumba vagy egy hangulatos bolognai kávézóba. Kedden lehetőséget kaptunk, hogy ellátogassunk Firenzébe, amivel éltem is, hiszen Firenzét látni kell!    

   

A Bolognában töltött hét nap talán az eddigi legjobb Erasmus-os továbbképzésem volt, szinte tökéletes, bár ha jól emlékszem, ugyanígy gondoltam Cambridge, Oxford, Rejkjavik után is… de mégis most ez volt a legjobb!  "