Cseh Zsuzsanna

Intensive English language course for teachers and education staff​​

  

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2021-1-HU01-KA121-VET-000009491

  

Kurzusszervező:

ELA - Erasmus Learning Academy

  

Helye, ideje:

2022.07.31. - 2022.08.06. Bologna (Olaszország)

 

Beszámoló:    

"A B2 szintű angol tanfolyamon vettem részt az Erasmus Learning Academy (ELA) szervezésében, Bolognaban.

   

Már a tanfolyam megkezdése előtt kaptam angolul a leveleket, tájékoztatókat az ELA munkatársaitól, valamint  a csoportot tanító angol tanártól, így az angolra való ráhangolódás már az utazás előtt meg is történt. A kurzus a szálláshelyen volt, ami kifejezetten kellemes megoldásnak bizonyult, hisz reggel 8.00-kor kezdődött az óra és hát így nem kellett utazgatni korán sehová. A csoportban öten voltunk, lengyel, bolgár, szlovén és magyar nemzetiségűek.

 

A kurzuson igazán sok mindent csináltunk, egy fiatal olasz tanárnő tartotta az angol órákat, aki nagyon lelkes volt, változatos feladatokat oldottunk meg, mind a hagyományos, mind a digitális eszközök felhasználásával. Most diákként voltam jelen, figyeltem a belső reakcióimra, hogy mi is az, amit élvezek nagyon, melyek azok a feladatok, amelyek nem annyira tetszenek, vajon ott mit lehetne változtatni, no, meg lehet –e egyáltalán valamit változtatni, hogy jobban érezze magát az ember. Mivel csak öt főből állt a csoport bőven jutott idő mindenkire, nem lehetett visszahúzódni, sokat beszélgettünk órán is, ill. az órák után is folytattuk a kommunikációt egymással, de hát a nyelv aktív használata a hétköznapokban fontos. A kurzuson az olvasásértés, hallásutáni értés, a kreatív írás és a kommunikáció mellett nyelvtani rendszerezés is meghatározó szerepet töltött be. Érdekes volt nyelvtanárként most úgymond diák szerepet betölteni, és talán így jobban át is lehet érezni a diákok hangulatváltozásait egy-egy anyagrésszel kapcsolatban. Az órák alatt különböző munkaformákban, egyénileg párban és csoportban is dolgoztunk, a tanulási idő mindig jó hangulatban és nagyon gyorsan telt. Számos módszert ismertem, de akadt olyan is, amit nem vagy igazán használtam a diákjaimmal, de most biztosan ki is fogom velük majd próbálni.

   

A szabadidőnkben az ELA által szervezett városnézésen is részt vehettünk Bolognaban és lehetőség volt Firenzébe vagy Veronába is elutazni. Mind a tanulás és mind a szabadidős tevékenység tartalmasan nagyon jó hangulatban telt el, minden percét élveztem."