Géczy Judit

Initiation à l’ANL, « Approche NeuroLinguistique » de l’enseignement des langues étrangères   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2022-1-HU01-KA121-SCH-000062316

      

Kurzusszervező: French in Normandy

   

Helye, ideje: Rouen (Franciaország)

2023. július 17-21.

BESZÁMOLÓ

   

Hol voltam, és miért (milyen motiváció vezérelt)?

Az Erasmus+ program keretében  2023 júliusában Franciországban, Rouenban vettem részt egy hetes módszertani továbbképzésen. Választásom azért esett Rouenra, mert egyrészt szerettem volna alaposabban megismerni Normandiát, másrészt itt a French In Normandy nyelviskola olyan témájú tanfolyamot kínált, ami más képzőközpont palettáján nem jelent meg.

  

A kurzusról

Az általam választott kurzus a kanadai Neuronyelvészeti megközelítés (Approche Neurolinguistique: ANL)  módszertanába vezetett be, azaz megmutatta, hogy lehet hatékonyabbá tenni nyelvtanulást úgy, hogy  minél több idegsejt (neuron) kapcsolódjon be a folyamatba. A módszert elsősorban írni-olvasni nem tudó bevándorlók franciatanítására fejlesztették ki. A módszer lényege, hogy mindig a szóbeliségből kell kiindulni, vagyis olvasást vagy írást mindig egy szóbeli bevezető szakasszal kezdjük. Elvárás, hogy kész paneleket tanítsunk kérdés-felelet formájában (pl. hogy hívnak, mit ettél reggel). Semmit nem szabad a táblára írni, a tanulóknak hallás után kell megjegyezni a fordulatokat, így az írás nem befolyásolja a jó kiejtést. Nyelvtant sem szabad magyarázni, hanem a tanulóknak maguktól kell ráérezni a szabályokra felidézve ezzel a gyerekkori nyelvtanulást. Mindig csak teljes mondatokban szabad kérdezni és válaszolni, és csak a nyelvtanilag és kiejtésben tökéletes forma fogadható el. Magától érthetődő, hogy kommunikáció csak idegen nyelven történik, fordítás nincs.

Az elméleti bevezető illetve az alapelvek ismertetése után saját bőrünkön tapasztaltuk meg a módszer lényegét, ugyanis kínai nyelven tanítottak nekünk bemutatkozást. A szóbeli, olvasási, fogalmazási fázis elméletének ismertetése után nekünk kellett párban órarészletet kidolgoznunk és megtartanunk franciául alig tudó diákoknak.  Utolsó napon olyan miniprojektet kellett terveznünk, amelyben mindhárom fázisok megjelent.


Csoportomban cseh, francia, holland, lengyel, magyar, spanyol és ukrán tanárokkal voltam együtt. Nagyon jó hangulatban teltek az órák, délutánonként is közösen csináltunk programot.


Ha hazajöttem, hogyan fogom hasznosítani az iskolámban?

Noha saját diákjaim se nem analfabéták, se nem bevándorlók, úgy vélem a tanult módszer feltétlenül hasznos lehet teljesen kezdőknél, illetve magasabb szinten  sem árt újra és újra csak szóbeli kommunikációhoz visszatérni.


Délutáni programok, EU-s alapelvek

Tanórák után a festői szépségű Rouen gótikus épületeit, illetve középkori fagerendás házait fedeztem fel. Szépművészeti múzeumában megcsodálhattam többek között Monet A roueni székesegyházról festett sorozatának egy darabját, valamint Hudon híres Voltaire-szobrát . A tengerparti Dieppe városánál nemcsak lenyűgöző mészkőfalat láttam, hanem szép vár, II.világháborús bunker, kikötő, strand várja az odalátogatókat. Givernyben megnéztem Monet házát és oly sok festményét ihlető kertjét. 

Normandia sokat tesz a környezetvédelemért. Rouenban nemcsak botanikus kertet, sok parkot alakítottak ki, hanem a lakosok is zöldítik saját házuk előtt található utcarészt bokrok és virágok ültetésével, zöldfalak létrehozásával, virágládák kihelyezésével. A parkokban magasra hagyják megnőni a füvet és a gyomnövényeket, egyrészt azért, hogy minél több nedvességet tartsanak meg, ezáltal hűvösebb lesz a környezetük; másrészt, azért hogy a méhek is találjanak táplálékot.Rouen városa elkötelezett a biológiai sokszínűség megőrzéséért, ezért nem írtják a "gyomnövényeket" és permetezőszerekkel nem karják szennyezni a környezetet, vissza akarják állítani a természetes növényvilágot. Reklámmal, kedvezőbb árral, a boltokban kedvezőbb elhelyezéssel elősegítik, hogy a környéken termelt vagy gyártott termékek válassza a vásárló, hiszen így csökken a szállítási távolság, az üzemanyagfelhasználás, a tárolási idő. Szombaton ingyenes tömegközlekedés Rouenban , valamint hétvégén olcsóbbak a régión belüli vonatjegyek. Ezen intézkedések célja, hogy minél a többen a közösségi közlekedést válasszák az autózás helyett.


Rövid konklúzió,  ajánlás, jövőbeli terv

Mindenkinek ajánlanám, hogy vegyen részt külföldi kurzuson, hiszen nemcsak nyelvileg, kulturálisan, szemléletmódjában gazdagodik az ember, hanem olyan külföldi kapcsolatokra tehetünk szert, amelyekkel a későbbiekben  diákjaink javát szolgáljuk.

  

Géczy Judit