Tours SCH

Project code: 2022-1-HU01-KA121-SCH-000062316

2023. február 8-10.

Tours, Franciaország

Helyszín: Tours Langues

Az iskola honlapja

  

Résztvevők: Plánk Tibor

  

BESZÁMOLÓ

  

"2023. februárjában Toursban vettem részt szakmai látogatáson, job shadowingon, az idegennyelvoktatásunk további korszerűsítése a két tanítási nyelvű oktatásunkban, illetve iskolánk nyelvi sokszínűségének előmozdítása céljából. Tours városa Franciaországban, a Loire folyó völgyében, a Centre-Val de Loire régióban található. Ez a régió a híres Loire-völgyben található várakról, kastélyokról és gyönyörű tájról ismert. Tours is a Loire folyó partján fekszik, és a régió egyik fontos városa.

 

A Tours langues egy helyi nyelviskola, lehetőséget kínál a helyi vagy Toursba látogató diákoknak arra, hogy különböző nyelveket tanuljanak illetve fejlesszék nyelvtudásukat. A kurzusok közben lehetőség nyílik Franciaország és a francia kultúra felfedezésére. Az iskolával a francia két tanítási nyelvi képzésünk szakmai támogatása miatt partnerként tekintünk.

   

Ebben a néhány napban iskolánk diákjai szintén Erasmus program keretein belül belül csoportos mobilitáson vettek részt: a helyi Lycée Albert Bayet diákjaival egy fenntarthatósági témájú projektet valósítottak meg. Találkoztam mindkét iskola vezetővel, tanáraival, egyeztettünk a közeljövőbeli kapcsolatok lehetőségeiről (sikeresen , hiszen 2023 őszén folytatjuk). Körbejártuk a magyar illetve a francia oktatási rendszer azonosságait, különbségeit. Megfigyeltem iskolánk és a helyi iskola diákjai közti projektet , kollégákkal beszélgettünk a projektoktatásról, IKT aktuális kihívásairól, hogyan lehet új és hagyományos stratégiákat integrálni a sikeres tantermi gyakorlatba.

  

Folyamatosan interkulturális környezetben voltam, és gyakorolhattam a kultúrák közötti különbségek elfogadását, Betekintést nyerhettem a különböző nemzetiségek, képességű tanulók integrálásába, mindennapjaiba. A mobilitás végén megerősödött bennem európai összetartozás érzése: más európaiakkal azonos olyan közösségbe tartozónak tekintem magam, amelynek tagjai azonos identitással, kultúrával és értékekkel rendelkeznek.

   

BEFOGADÁS, SOKSZÍNŰSÉG: A NEMEK KÖZÖTTI EGYENLŐSÉG - UTCÁK NEVÉNEK "ELNŐIESÍTÉSE"

2022-ben indult „ Az utca is a miénk ” című nagyszabású konzultáció, melyben arra biztattak minden lakost, hogy tegyen javaslatot a nők neveire nyilvános helyekre. 165 ötlet érkezett, a városi tanácskozás folyamán 20 új nevet fogadtak el. Így Tours városa 2020 óta 29 utat és közterületet jelölt el a jeles nők tiszteletére, ezzel 52% -kal növelve a nők értékét!

 

KÖRNYEZETI FENNTARTHATÓSÁG ÉS FELELŐSSÉGVÁLLALÁS: KERTÉSZKEDÉS A VÁROSBAN

Tours városa nagyon ragaszkodik a kertművelés kultúrájához. A városban a kertészek egyesületein keresztül telket lehet bérelni: virágok, gyümölcsök és zöldségek termesztésére. Összesen 18 helyszínen 1333 kert van. 2023 tavaszán veteményeskert versenyt hirdetett a polgármesteri hivatal. A verseny célja, hogy ösztönözze és jutalmazza azokat az amatőr kertészeket, akik személyes és családi szükségleteik szerint olyan kertet művelnek, ahol különféle zöldség- és virágnövények harmonikus egyensúlya a jellemző!

  

DIGITÁLIS OKTATÁS - LE PLAN NUMÉRIQUE ÉDUCATIF

Tours városának 58 állami iskolája van, köztük 25 óvoda, 24 általános és 9 általános iskola.. 4M eurós SDNE (digitális oktatási terv) biztosítja a város összes iskolájának hálózatba kapcsolását, digitális eszközök biztosítását, számítógépes terminálokat és interaktív videoprojektor vagy interaktív táblát.