Németh Violetta

Flipped Classroom and Distance Learning: Following Finland

   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2021-1-HU01-KA121-SCH- 000009486

  

Kurzusszervező:
Europass Teacher Academy

   

Helye, ideje:

2022.08.08. - 2022.08.13. Helsinki (Finnország)

   

2022.08.08-13-ig Finnországban vettem részt Erasmus mobilitáson Helsinkiben, melynek címe "Flipped Classroom and distance learning: Folloing Finnland" volt. Tanárunk, a kínai származású, ám a tanulmányai Master részét már Finnországban végző, és 4 éve ott élő, dolgozó Pui alaposan előkészítette az oktatási folyamatunkat, és kiválóan támogatta a tanulásunk minden részfolyamatát is. Keretrendszernek a Wakelet alkalmazást alkalmazta, melyre minden nap feltöltötte a Genially alkalmazásban készített prezentációit, animációkkal, videós segédanyagokkal, valamint minden egyéb anyagot, fotót ide töltött fel, ami könnyen elérhető volt számunkra, és mi is folyamatosan hozzájárultunk a saját e-portfóliónkkal, egyéb fotókkal a szerkesztéséhez.

   

Finnországban az első benyomása minden résztvevőnek a csoportból az volt, hogy mennyire nyugodtak az emberek, milyen segítőkészek. Ez a nyugalom hamar ránk ragadt, és igazán ideális körülmények között tudtunk tanulni, fejlődni. A csoportunkban 17 tanár volt 8 különböző országból (3 magyar, 1 cseh, 1 német, 3 spanyol, 4 görög, 2 szlovén, 1 olasz és 2 bolgár). Csoportunk tagjai nagyon motiváltak voltak, mindenki tanulni, fejlődni akart, és pozitívan járult hozzá minden egyes tanulási folyamathoz segítve a kisebb csoportok és a nagyobb csoport munkáját. Az első napon megtanultunk e-portfóliót készíteni, amelybe a céljainkat, majd a tanulási folyamat minden egységét felvezettük fokozatosan, ezen felül a reflexióinkat és további kérdéseinket minden témáról. Nagyon tartalmas volt a kurzus, úgy éreztem, hogy lehetett volna akár 5 kurzus anyaga is, amit átvettünk: 1. SWOT analízis, LMS rendszerek, E-portfólió, Flipped Classroom, PBL (Projekt alapú tanulás), Gamification, finn oktatási rendszer és jó gyakorlatok. Mégis mindenről alaposan tájékozódtunk, a keresztrendszer segítségével folyamatos nyomon követhettük, visszanézhettük, és mentortanárunk még arra is figyelt, hogy mindent gyakorolni is tudjunk. Nagyon rövid időnk volt, mégis igen hatékony volt a tanulásunk.

   

Nagyon érdekes volt egy frissen felújított finn iskola meglátogatása egy nappal a finn tanév kezdete előtt. Jól össze tudtuk hasonlítani a saját nemzeteink tapasztalataival, és igyekeztünk jó ötleteket szerezni. Délutánonként és a 6. napon kirándultunk Helsinkiben és a környékbeli szigeteken. Folyamatosan megtapasztaltuk a finn életérzést, mely rendkívül természetközeli, tökéletesen harmonikusan és praktikusan kialakított közösségi terei vannak, lenyűgözött minket Helsinki könyvtára, ahol könyvből van a legkevesebb, leginkább a modern életet szolgálja: 3D nyomtatási lehetőség, és óriásposzter-nyomtatási lehetőség van. Bármilyen fajta hangszert lehet használni, stúdióban zenét, podcast-eket felvenni, varrni gépekkel, dolgozni kis fülkékben vagy esztétikusan kialakított, posztóval bevont lépcsőkön saját eszközzel, sakkozni. Mindezt ingyen. Bármikor szívesen visszamennék egyrészt Pui-hoz tanulni, másrészt ebbe a gyönyörű országba.