Csányi Tibor

1-ről a 2-re, avagy hogyan lehet az egyszerűt jól megértve nehezebb problémákkal megbirkózni?

    

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2021-1-HU01-KA121-SCH- 000009486


    

Kurzusszervező:
JUTAKI Bt. – Hungary Expert a Tanárokért és a Diákokért

   

Helye, ideje:

2022.07.17. - 2022.07.23. Rovinj (Horvátország)

  

Beszámoló:

"1-RŐL A 2-RE, AVAGY HOGYAN LEHET AZ EGYSZERŰT JÓL MEGÉRTVE NEHEZEBB PROBLÉMÁKKAL MEGBIRKÓZNI?

című kurzuson vettem részt a horvát tengerpart egyik leszebb városkájában Rovinjban. Vasárnap délután, este egy nagy közös vacsorán vettünk részt, ahol megismerkedtünk az oktatókkal és egymással. Jó hangulatú, közvetlen magyar társaság gyűlt össze. A kurzus specialitása az volt, hogy magyar (matek) nyelven folyt az oktatás. Hétfőtől péntekig délelőttönként agyzsibbasztó gondolkodással egybekötött pedagógiai képzést kaptunk, amelynek témája a problémamegoldás volt. Nehéz feladatokon keresztül gyakoroltuk az analogikus gondolkodást, a könnyű feladatok nehezítését, illetve a nehéz feladatok könnyítését, visszavezetését korábbi problémákra. Számos példát láttunk hallottunk, hogy a tanulókat hogyan lehet motiválni, gondolkodásra bírni. Az előadó a magyar matematikaoktatás kiválósága, az olimpiai csapat felkészítőtanára, az OKTV matematika II. bizottságának elnöke, a Fazekas Mihály Gimnázium vezetőtanára Dobos Sándor volt.

  

A legelső példánk az idei Oslóban rendezett matematikai olimpia legnehezebb példája volt. A hét egyik feladata ezen példa megoldásának előkészítése volt. További két témakört dolgoztunk fel, a rekurziót és a kombinatorikát.

  

Szombaton egy hajókirándulással és fürdéssel zártuk a kurzust. A tanfolyam ideje alatt körbesétáltuk Rovinj és Pula óvárosát, megkóstoltuk a horvát konyhát és gyönyörű strandokon pancsoltunk a tengerben."