Tanári mobilitások

A fogadószervezet képviselői megismertettek minket a portugáliai szakképzés rendszerével...

     

 bemutatták, hogy valósul meg a duális képzés, milyen a munkamegosztás az elméleti és gyakorlati képzőhelyek között. Képet alkothattunk a portugál munkaerőpiaci elvárásokról. Megismerkedtünk a szakmai gyakorlatok szervezésének adminisztrációjával és logisztikájával, egyeztettük a diákok szakmai gyakorlatának részletes programját, a diákok beosztását, a munkahelyeket, illetve a szállás és ellátás körülményeit és a szabadidős programokat.

A látogatás lehetőséget teremtett a személyes kapcsolatok kialakítására.


Ellátogattunk egy szakképző központba, ahol a gazdasági, kereskedelmi, turisztikai szakmákban elsősorban érettségi utáni képzésben szakmai elméleti és gyakorlati képzést végeznek. Részletesen megnéztük a tanműhelyeket, teljes körű betekintést kaptunk a tananyagba, a szakmai követelményekbe. A programon más külföldi iskolák képviselőivel együtt vettünk részt, így a lengyel és a szlovák szakképzési rendszerekkel is is ismerkedtünk.


Meglátogattunk néhány olyan vállalkozást, szervezetet, ahol szakmai gyakorlatra fogadnak diákokat. Részletesen megismertük, hogy a diákok napi munkáját hogy szervezik meg, milyen feladatokat kaphatnak, illetve milyen nagyobb projektekbe vonják be őket. 

Ottlétünk alatt találkoztunk más külföldi diákokkal (lengyel, szlovák) akik szakmai gyakorlaton vesznek részt, beszámoltak a tapasztalataikról


Rövid látogatásunk alatt megismerkedtünk a várossal, felmértük azokat a sportolási, szabadidős és kulturális lehetőségeket amik a 4 hetes gyakorlat mellett diákjaink programját színesíthetik. Felkerestünk, megnéztünk több olyan helyet/lehetőséget, amik a diákok mindennapi életéhez szükségesek lehetnek (szálloda, vásárlás, mosás, utazás…)

Szintén más országok szakmai látogatáson lévő, vagy diákcsoportot kisérő tanáraival együtt részt vettünk olyan kulturális programokon, amik betekintést adtak Portugália világába, illetve néhány ötletet adtak a diákok programjának kialakításához.