Németh Violetta

Tanfolyam neve: 
21st century Approach to Education  

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

  

Kurzusszervező:

Pricalica (az iskola honlapja)

   

Helye, ideje:

2021.08.01. - 2021.08.07. Pula (Horvátország)

   

BESZÁMOLÓ:

Az Isztria-félsziget csücskén található Pula felé érkezvén, már a buszból csodálatos látvány fogadott: Umag, Porec, Rovinj és a végtelen türkizkék tenger. Sokszor volt lehetőségem Erasmus mobilitásokon részt venni, de ez volt az első alkalom, hogy nem Nyugat-Európa, hanem Kelet-Európa országába utazzak, és nem nyugati, hanem hazai és kelet-európai kollégákkal vegyek részt mobilitáson. Minden várakozásomat felülmúlta egyrészt Pula nyüzsgő városának szépsége, lenyűgöző természeti adottságai, másrészt a kelet-európai kollégák kedvessége, a hasonló gyermekkorokból hasonlóan gondolkodó felnőttek társasága, a köztünk lévő tudás- és tapasztalatmegosztás szakmai téren.

    

A kurzus vasárnap este kezdődött ismerkedő játékokkal, csoportkohézó felépítésével, Pula történetének bemutatásával, valamint a résztvevők intézményeinek bemutatásával, és az egyéni szakmai életutak prezentálásával. Este fél tízig tartott az első kurzusnapunk, de pár prezentációt másnap délelőttre kellett halasztanunk. Ezután minden nap hétfőtől szombatig délelőttől koradélutánig 3×2 órában tanultunk, bemelegítő feladatokkal kezdtünk, hogy a csoportkohézió, a biztonságos tanulás légköre fennmaradjon, majd minden nap új ismereteket szereztünk. Csoportmunkában összegyűjtöttük a tanulók jellemzőit, a tanár/facilitátor/trainer szerepét. Minden nap hangsúlyoztuk, számba vettük a tanulóközpontú, társadalmi igazságosságon és esélyegyenlőségen alapuló iskola alapvetéseit. Különböző eseteket tanulmányoztunk, valamint betekintést nyertünk Dorothy Heathcote (Mantle of the expert) módszerébe, Freire tanaiba és Augusto Boal brazil színházi szakember technikáiba: az Elnyomottak Színháza (Theatre of the Oppressed) segítségével.

   

A kurzus résztvevői egy lengyel házaspár 7 hónapos kisbabával (végig ott volt a tanfolyamon), 6 román, 1 szlovák, 1 szlovén és 3 török kolléga. Szabadidőmet legfőképpen a párhuzamosan zajló másik csoportba járó kollégákkal töltöttem, akik Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról és Spanyolországból érkeztek, mivel saját csoporttársaim a családjaikkal érkeztek, és szabadidejükben saját autóval és a családdal kirándultak. A mi csoportunk tanára görög nemzetiségű volt, Konstantinos Oikonomou, akinek csodáltam a görög filozófusokhoz méltó óravezetését és kurzusfelépítését.

   

A helyi nevezetességeket, múzeumokat és a különböző tengerparti kirándulóhelyeket (kanyonok, sziklák, píneafenyves túraútvonalak) saját szervezésben egy 6 fős csoporttal fedeztük fel. Helyi lakosú idegenvezetéssel ismerkedtünk meg Pulával, voltunk olívaolaj-kóstoláson az Olíva Múzeumban, és időutazáson vettünk részt a Memo Múzeum segítségével, amelyben a volt Jugoszlávia berendezési tárgyai, játékai, zenéi a saját gyerekkorunkat idézték.

   

A kurzus segítségével új partnereket szerezhettem jövőbeni nemzetközi projektek megvalósításához, és megismerkedhettem más nemzetek különböző típusú oktatási intézményeinek működésével. Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani mind a helyszínt, mind a kurzus elvégzését.