Trautmann Szilvia

Kurzus neve: 
Lernumgebung Moodle im DaF- und Fremdsprachenunterricht: Methoden & Möglichkeiten   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

  

Kurzusszervező:

IKK (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

     

Helye, ideje:

2021. 08.02. - 2021.08.06. Düsseldorf (Németország)

   

BESZÁMOLÓ:

Az idén nyáron az Erasmus program keretében egy hetet tölthettem Düsseldorfban. Az Institut für Internationale Kommunikation e.V. in Düsseldorf szervezésében vettem részt a Lernumgebung Moodle im DaF- und Fremdsprachenunterricht: Methoden & Möglichkeiten kurzuson.

   

Amikor 2019 őszén ezt a kurzust választottam, úgy gondoltam hogy bár a tanítási órákon már sok digitális eszközt, módszert, alkalmazást… használunk, érdekes lenne egy digitális oktatásszervezési módszert, rendszert is megismerni. Persze az elmúlt több mint egy év tantermen kívüli/hibrid/online oktatása már „rákényszerített” tanárt, diákot arra, hogy a hagyományos kommunikációs formákat digitálisra cseréljük, a képzésen mégis sok érdekes dolgot tanultam. Megismerkedtem a Moodle rendszerével, betekintést kaptunk, hogy egy sok diákos, sok csoportos, eltérő képzési formákat alkalmazó intézmény, hogy tudja egy egységes rendszerben kezelni a diákok beiratkozását, kurzuson való részvételének nyomonkövetését, a tananyagokat, a tanulmányokban való előrehaladást és a számonkérést, illetve a korábban már megismert online eszközöket, applikációkat, hogy lehet beemelni ebbe a rendszerbe, elősegítve azt, hogy a diák és a tanár is egy felületen érhessen el mindent, anélkül, hogy regisztrála, bejelentkezne különböző programokba.

   

A tanfolyamon bolgár, lengyel és magyar kollégákkal találkoztam, megosztottuk egymással a tapasztalatainkat és együtt találtunk olyan új felhasználási területeket, amik a jövőben segíthetik mind a jelenléti mind az online oktatásban a tananyag élményszerű elsajátítását, az egyéni tanulási utakat, a differenciálást. A korábban – szintén az Erasmus program keretében elsajátított applikációk, programok (learning apps, kahoot, ..) mellett olyan új programokat is megismertem, mint a Padlet, learning snacks, video vágás, hanganyag szöveggé alakítása, szöveg felolvastatása.

  

A tanfolyam szervezői a hasznos tartalmak mellett városnézést, kulturális és gasztro programokat is szerveztek. Ezt a programot mindenkinek ajánlom, akkor is ha nem német nyelvtanár.