Plánk Tibor

Kurzus neve: 
Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”  

   

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

    

Helye, ideje:

2021.08.09. - 2021.08.14. Firenze (Olaszország)

     

BESZÁMOLÓ:

(N)EVER (S)TOP LEARNING

  

“Mi, emberek a szokások “rabjai” vagyunk, legtöbbször a kiszámítható és a komfortzónánkon belüli életet keresve: bízunk a rutinunkban, a saját gondolkodási mintáinkban. A jó pedagógus, a jó vezető arra törekszik, hogy motivált legyen, eredményeket hozzon, és kiszámított kockázatokat vállal a komfortzónáján túl. A hibákat tanulási lehetőségnek tekinti, folyamatosan tanul, új tudást , készséget és kompetenciát szerez, fejleszt.

 

2019 nyara után ismét Firenzében vettem részt egy hetes kurzuson. A képzés: Using Mobile Devices as Educational Tools, amelynek témája a mögöttünk (előttünk) levő majd egy éves online oktatás után nagyon aktuális volt: hogyan lehet a laptopokat, táblagépeket és okostelefonokat hatékonyan, eredményesen integrálni a tanári eszköztárba. Tanulságos volt szembesülni a különböző országokból érkező résztvevők különböző megoldásaival illetve a mégiscsak egységes pedagógiai szemlélettel: a jelen, a jövő oktatási koncepciójában a tanuló áll a középpontban, az ő együttműködésük, csapatmunkájuk a tanulás érdekében. 

   

A kurzuson szó volt a céljaink meghatározásának fontosságáról, legyen szó személyes vagy munkahelyi életünkről: ebben segít a a SMART célok módszere, céljaid legyenek: Specific, vagyis konkrét, Measurable, azaz mérhető, Achievable, vagyis elérhető, Relevant, azaz releváns, és Time-based, vagyis időhöz kötött. 

   

A délutáni, esti szabadidőmben tapasztalható a vírus után talán még inkább életvidám, vendégszerető olasz mentalitás “unforgettable” volt. Egyébként is minden csendesebb, élhetőbb volt, a turistatömegek még nem jöttek. A reneszánsz Firenze, a középkori felhőkarcolós San Gimignano, a kagyló formájú főteres Siena, a Chianti borvidék, azaz Toscana rengeteg szépséget tartogat ...