Mészáros Ágnes

Kurzus neve:
CLIL - Methodology and ICT Tools for Teachers with CLIL

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

   

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

 

Helye, ideje:

2021.07.26. - 2021.08.06. St. Julians (Málta )

  

BESZÁMOLÓ:

Narak dalwaqt Malta. Még egy fürdés, egy napozás, egy hosszú séta a gyönyörű tengerparton. Szemet gyönyörködtető a Földközi-tenger végtelenbe nyúló látványa, páratlan kéksége. Ettől látványtól nem lehet örökre megválni, ezzel a látvánnyal egyszerűen nem lehet betelni. A ravaszan kacskaringós és egyformának tűnő utcácskák, a színes erkélyek, a kedves emberek mind visszavárják ide a turistát. Ahogy a szerb hölgy mondta: „A legfontosabb a béke és a nyugalom”, amit megtalált ebben az országban. Itt senki sem rohan sehova, méla, itt mindenki ráér, és sehonnan sem lehet elkésni. Ha esetleg mégis, akkor itt joggal rá lehet fogni a tömegközlekedésre.

   

Egy nagyszerű tanfolyam ért véget pénteken, Máltán. A tanfolyam témája a CLIL oktatás volt, amelynek a magyar fordítása tartalomalapú oktatás (Content and Language Integrated Learning). Újabb ismeretekkel bővült a tudásom bár az online oktatás alkalmával már úgy éreztem, hogy a számítógépes ismereteim és készségeim nagyot fejlődtek, most megmutatták, hogy hogyan lássam és használjam ezeket egy rendszerben. Olyan alkalmazásokat ismertem meg, amelyek színesebbé, élményszerűbbé és sokkal izgalmasabbá fogják tenni a tanórákat.

   

Valerie, aki maga is középiskolai tanár, gyakorlott CLIL oktató, boszorkányos ügyeséggel szörfözött a különböző alkalmazások között és rakta őket össze egy koherens egésszé egy alkalmazáson belül. ( Multimodal Tools, Ways of Presenting Information, Graphic Organizers, Multidict, Worldlink, Designing Webquests etc.) Persze, ahogy ő dolgozott, úgy dolgoztatott bennünket is. A lengyel, spanyol, cseh és magyar tanárokból álló csoportnak alig kellett néhány perc, hogy összehangolódjon és dolgozzon.  

   

A tantermen kívül is rengeteg időt töltöttünk együtt. Jártuk Málta híres városait és emlékhelyeit fáradhatatlanul. Volt olyan délután, amikor több mint 12km-t gyalogoltunk cseverészve, nevetgélve, fotózkodva. A tanterem falain belül is ugyanez az oldott hangulat volt jellemző. Sok mindent tudtunk meg egymásról, az iskoláinkról. Egy minden szempontból nagyon hasznos tanfolyamon vagyok túl.