Marosi Andrea

Kurzus neve: 
New learning environments!    

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

     

Kurzusszervező:

eduKarjala (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

  

Helye, ideje:

2021.07.26. - 2021.07.30. Lehmo (Finnország)

   

BESZÁMOLÓ:

Az iskola előző évre elnyert, de 2021 nyarán megvalósuló Erasmus+ KA1 pályázatának keretében Finnországba látogathattam, ahol a jövő iskolájának oktatási formájával és új oktatási környezetének kialakításával ismerkedhettem. Eredetileg egy másik tanfolyamra jelentkeztem, ami a nemzetközi PISA mérés finn sikerének hátterét mutatta volna be, de sajnos az a kurzus nem indult el. Szerencsére nagyon sok átfedés volt a tematikák tartalmában, így szinte minden fontos kérdésre választ kaptam.
   
A helyszín a Helsinkitől 370 kilóméterre fekvő Joensuu városkában volt, ami Finnország ezer tó vidékének legfőbb városa. A 13 fős csoportban 6 spanyol, 3-3 román illetve osztrák kollégával együtt ismerkedtem a finn oktatás és a jövő iskolájának csodájával. A hét során megismerkedtünk Finnország és a résztvevők oktatási rendszerével, ami nagyon hasznos és érdekes volt. A kurzus egyik fő célkitűzése az volt, hogy betekintést nyerjünk egy XXI. századi iskola tervezésesébe és kivitelezésébe. Ennek legfőbb módja több, az elmúlt években épült, általános és középiskola bejárása és bemutatása volt. Ámulva néztük a legmodernebb épületeket és azok praktikus és ergonomikus berendezését. A látogatások során az igazgatóktól rengeteg információt kaptunk a finn oktatás körülményeiről és a siker hátteréről. Az eredményesség egyik legfőbb kulcsa az, hogy minden diák külön figyelmet kap, szükség esetén egyéni és kiscsoportos foglalkozásokkal, tanulási tervvel segítik a rászorulókat. A tanfolyam másik fontos témája a legmodernebb technika alkalmazása volt az oktatásban. Ennek keretében kipróbálhattuk a virtuális valóság alkalmazását az oktatásban. Az emberi test felépítését tanulmányozhattuk VR szemüveg és egy speciális alkalmazás segítségével. A tanulás során természetesen megtanulhattunk néhány, az oktatásban is bevethető, hasznos alakalmazást is.
  
A szervező, aki maga is egy középiskola igazgatója, sok iskolán kívüli programmal is segítette a csapat összekovácsolását és az ország megismerését. Ennek keretében egy interaktív alkalmazás segítségével ismerhettük meg a város legfőbb érdekességeit, valamint egy kirándulás keretében felkerestük az ország leghíresebb nemzeti parkját is. A Koli nemzeti parkban sétálhattunk a régmúlt megkopott hegyein, ráláthattunk a végtelen sok tóra és bőrünkön érezhettük a finn időjárás gyakori esőjét is. Fakultatív programként megkóstolhattuk a világ legfinomabb eprét is, amit magunk szüretelhettünk, a farmon nem maradhatott el a rénszarvas és husky simogatás sem.
  
A hét során a kötelező programokon kívül is sokszor együtt maradt a csapat. A közös délutáni programok és vacsorák remek lehetőséget adtak más kultúrák, oktatási rendszerek megismerésére és új nemzetközi kapcsolatok építésére is, amelyek akár további közös Erasmus+ programokat is lehetővé tehetnek. Nagyon jó és hasznos volt megismerni és megtapasztalni a finnek szemléletét, életstílusát, hozzáállását, nyugalmát és gyönyörű vidékét