Lokodi Emőke

Kurzus neve: 
Project-Based Learning in the Classroom: Setup, Integration and Reflection

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”  

   

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

  

Helye, ideje:

2021. 07. 26. - 2021. 07. 31. Firenze (Olaszország)

  

BESZÁMOLÓ:

Nagyon hasznos és egyben kellemes hetet töltöttem Firenzében a tavalyról elnapolt Erasmus + képzés keretében. A Project based learning-ről (PBL) tanultam csodálatos környezetben, fantasztikus kollégák társaságában. A lelkes és vidám csapatot 6 spanyol, 3 portugál, egy szegedi tanárnő és jómagam alkottuk. Legtöbbünk már vitt projekteket diákjaival, így a már meglévő tudásunk csiszolásán volt a hangsúly. Átnéztük, hogy mi a különbség a projekt, a projekt alapú tanulás es a probléma alapú tanulás között. ( Project- Project based learning- Problem based learning).

 

Leginkább csapatokra felosztva dolgoztunk és csapatonként olyan valós problémákat kerestünk, melyeket PBL keretében fel lehet dolgozni. Ezután meg is terveztük, be is mutattuk, majd megbeszéltünk es tanácsokat adtunk egymásnak. A tanulók értékeléséről is tanultunk, a folyamatos meg az összegző értékelési módokról ( formative assessment- summative assessment) és hogy ezeket hogyan kell felépíteni. Hogy miért jobb a folyamatos értékelés a projekt folyamán es hogy lehet ezzel a diákokat motiválni.

 

A kurzust hasznosnak találtam, de nagyon sokat tanultunk egymástól is. Ezt minden résztvevő ki is nyilvánította, amikor a kurzus lezárásaként értékelni kellett a hetet. Hamar egymásra hangolódtunk és nagyon jól tudtunk együtt dolgozni. Lehet ez annak is köszönhető, hogy a nap végén alkalmanként elő-előkerült a portugálok táskájából a portói es külön programokat is szerveztünk együtt. Sokat beszélgettünk iskoláinkról, az oktatási rendszerekről és remélhetőleg a jövőben közös projekteken is tudunk majd együtt dolgozni.

   

Összességében hasznos és sikeres hetet töltöttem életem első Erasmus + kurzusa keretében. Nem mellesleg sikerült a csodálatos Firenzét felfedeznem, megismernem. Dávidot kértem szépen, hogy jöjjön velem haza, de nem mozdult. Arra buzdítok mindenkit, aki még nem vett részt a programban es hezitál, hogy pályázzon és vágjon bele, nem bánja meg.