Ladomérszkyné Németh Krisztina

Kurzus neve: 
Environmental Changes for Sustainable Schools

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

 

Kurzusszervező:

Pricalica (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

  

Helye, ideje:

2021.08.16. - 2021.08.21. Tenerife (Spanyolország)

   

BESZÁMOLÓ:

A Spanyolországhoz tartozó Kanári szigetek legnagyobb és legnépesebb szigete Tenerife. Hódítások, csaták, érdekes hagyományok, vándorlások, vulkánkitörések. Lenyűgöző és számomra eddig ismeretlen területre érkeztem.  

  

Tenerife szigete három területre oszlik – az északi területre, a déli területre és egy nagyvárosi területre. A Kanári-szigetek három legnépesebb városa közül kettő Tenerifén található: Santa Cruz de Tenerife, a sziget fővárosa; és San Cristóbal de La Laguna.  A sziget lakosainak száma körülbelül 900 000 fő. A legnagyobb várostól a legkisebb faluig, minden városnak saját önkormányzata, hagyományai és jellegzetes tájképe van.   A déli terület legfőképp a turistáké , ahol csodálatos strandok, exkluzív programok és szálláskínálat várja a pihenni vágyókat. A nagyvárosi terület észak- keleten , a sziget bevásárló és kulturális életének központja;  észak pedig lenyűgöző tájakat kínál Tenerife leghitelesebb gasztronómiájával és rejtett sarkaival. Természet, sport, pihenés, szabadidő, strand. A sziget változatos domborzata befolyásolja a helyi időjárási viszonyokat és a mikroklímák széles skálájához vezet. A 3717 m magas Teide hegy, amely a világ 3. legmagasabb vulkánja is Tenerifén található. A  híres német természettudós Alexander von Humboldt is elragadtatással jegyezte fel útinaplójába élményeit mikor Tenerifén járt. Emlékét egy kilátópont is őrzi a csodálatos orotavai völgyben. – Mirador de Humboldt.

  

Természetvédelem, fenntartható életmód, honnan jövünk, hová tartunk, mit hagyunk gyermekeinkre, unokáinkra. Hogyan, milyen módszerekkel lehet ezekre a témákra felhívni a fiatalok figyelmét, hogyan lehet elérni, hogy változtassanak életmódjukon, gondolkodásmódjukon, hogyan használjuk a még meglévő erőforrásainkat, hogy a következő generációk is részesülhessenek belőle.  Ezek a témák mindig is érdekeltek ezért nagyon örültem ennek a továbbképzésnek. Nem kellett csalódnom, a kurzuson új tudásra, szemléletre, hasznos tippekre tettem szert. Csoporttársaim Lengyelországból, Bulgáriából, Olaszországból, Horvátországból hasonló tapasztalatokkal, eltökéltséggel és reményekkel érkeztek. A közös munka és együtt gondolkodás sokat segített abban, hogy másképp tekintsünk világunkra, legfontosabb teendőinkre.

  

Alig várom, hogy diákjaimmal megoszthassam megszerzett tudásomat. Fontos, hogy  a természetet megfigyeljük, védjük és magunkat is annak aktív részesének érezzük , hiszen csak egy földünk van !