Hadusfalvy Linda

Kurzus neve: 
Design the Positive: Positive Thinking, Positive Communication and Positive School Spaces

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”  

   

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

    

Helye, ideje:

2021.08.09. - 2021.08.14. Barcelona (Spanyolország)

     

BESZÁMOLÓ:

Egyél jókat! Mosolyogj és legyél kedves! Eddz! Pihenj! Élményekre költsd a pénzed! Hallgass zenét! Légy hálás a jó dolgokért az életedben! Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra! Légy magabiztos!” Ezek (is) a boldogság szabályai; te mit adnál még hozzájuk?

   

 A Barcelonában töltött időm során két olyan szenvedélyemnek is hódolhattam, amiknek egyébként nem igazán szoktam vagy nem igazán tudok: az építészet csodálatának és a pszichológiának. Az első magától értetődik, hiszen Barcelona ad otthon Antoni Gaudí számos elképesztően mesteri alkotásának, amelyekben a természet építészetté válik. A Sagrada Família belső terében egy hatalmas, elvarázsolt erdőben éreztem magam; a Casa Batllóban mintha az óceánban merültünk volna egyre mélyebbre; a Güell Park az azték őslakosok épületeire emlékeztetett; a Casa Vicens telis-tele volt szebbnél szebb növény- és virágmotívumokkal; s a La Pedrera tetején őrt álló harcosok pedig sivatagi hangulatot idéztek. Gaudí organikus építészeti remekei lenyűgöztek és lélegzet nélkül hagytak; a természet ereje és szépsége minden épületben jelen volt és körülölelt. Felejthetetlen élményekben volt részem!

    

A másik szenvedélyem, aminek hódolhattam ebben a pár napban, a pszichológia. Mindig is érdekelt ez a tudomány, s az utóbbi időben egyre inkább foglalkoztat a mentálhigiéné, azaz a lelki egészségtan. Ezzel kapcsolatos volt a képzésem is: hogyan alakítsunk ki és tartsunk fenn pozitív gondolkodást, kommunikációt és iskolai tereket. Az első napon minden résztvevő bemutatta az országot és az intézményt, ahonnan jött; csoportunk 6 magyar, 2 szlovák, 1 lengyel, 1 észt, és 1 bolgár pedagógusból állt. A hét további négy napján pedig nemcsak elméleti tudást sajátíthattunk el a témáról, hanem számos gyakorlatot mi is kipróbáltunk. Többek között tanultunk az érzelmi intelligenciáról, az érzések minél pontosabb kifejezésének fontosságáról, a mindfulness-ről, a figyelő hallgatásról; tanulmányoztunk különböző, alternatív módon felépített és berendezett iskolákat, valamint mi is létrehoztuk kis csoportokban a számunkra tökéletes iskolaépületet, amely valamilyen globális problémára is megoldást nyújt amellett, hogy pozitív és motiváló légkört teremt a tudás elsajátításhoz.

   

Rengeteg új tudásra, módszerre és gyakorlatra tettem szert ez idő alatt, amiket minél hamarabb szeretnék átültetni a saját munkámba, hogy egy minél pozitívabb, motiválóbb és tudatosabb környezetet teremtsek a diákjaimnak és a kollégáimnak egyaránt. Muchas gracias, Barcelona!