Görhöny-Kovács Szilvia

Tanfolyam neve: 
The 4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

    

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy (az iskola honlapja - a kurzus leírása)

  

Helye, ideje:

2021.08.09. - 2021.08.14. Nizza (Franciaország)

BESZÁMOLÓ:

Nizza, a Francia Riviéra fővárosa, mely több évszázada vonzza az utazókat. Az olasz határ közelében az Alpok lábánál fekvő mediterrán város enyhe éghajlatának és tengerparti fekvésének köszönhetően válhatott téli kozmopolita üdülőhellyé. Eleinte a hideg tél fogságából szabadulni vágyó arisztokrácia, illetve a szerényebb körülmények között élő művészek, alkotók kedvelt téli üdülő- és találkozó helye volt. A turizmus tömegessé válásával azonban egyre inkább a nyári hónapra tevődött át a hangsúly. Napjainkban nyaralók, nászutas párok és „Erasmus+” -os hallgatók rohamozzák meg tengerpartjait, elegáns településeit és bájos kis falvait, hogy a Földközi-tenger partján valóban mesés napokat töltsenek el.

   

Ezen mesés napokat részben a fent említett turisztikai látványosságok megismerésével, másrészt az Europass által a nizzai International House épületében szervezett képzés keretében tölthettem el. A csoport igazán színes volt, sokféle pedagógia kultúra és tapasztalat találkozott, illetve egyéb együttműködési kezdeményezések is indultak, amely a képzés szakmai tartalmán felül további hozzáadott értéket teremtett. Magyarországról rajtam kívül egy kolléga érkezett, mellettük lengyel, spanyol, olasz, szlovák, francia, bolgár és ciprusi általános és középiskolák tanáraival dolgoztunk együtt.

   

Képzésem témája a tanulók 21. századi képességeinek (The 4C’s: Creativity, Communication, Cooperation, Collaboration) fejlesztése volt. Ehhez elméleti anyagokat, szakmai útmutatókat kaptunk, de a hangsúly egyértelműen a gyakorlati módszereken,  technikákon, párban vagy csoportmunkában végzendő tantermi feladatokon volt. Digitális eszközökkel nem igazán foglalkoztunk, teljesen mértékben a 21. századi „soft” képességek fejlesztésének technikáira koncentráltunk. Sokkal tisztább számomra például, hogy mit is jelent a kritikus gondolkodás (na nem azt, amit a diákok gondolnak:-) és hogyan is fejleszthető ez a képesség a mindennapi tanítási munkában.  A közös feladatok és külső programok remek lehetőséget teremtettek egymás megismerésére, szakmai tapasztalatok cseréjére, a jövőbeni közös munka megalapozására. A számos pozitívum közül kiemelném a jó szervezést, a kitűnő oktatót, továbbá a kellemes, nyugodt, udvarias, egyáltalán nem sietős mediterrán  környezetet.

   

A kurzust tehát bátran ajánlom mindenkinek, aki egy csipetnyi francia életérzésre vágyik és emellett egy kicsit tanulni is szeretne