Géczy Judit

Kurzus neve:
French as a Foreign Language    

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

    

Kurzusszervező:

France Langue (Iskola honlapja - a kurzus leírása )

   

Helye, ideje:

2021.07.26. - 2021.07.30. Bordeaux (Franciaország)

   

BESZÁMOLÓ:

A Hunfalvy Erasmus+ KA1-es pályázata keretében 2020 nyara helyett 2021 júliusában tölthettem egy hetet a franciaországi  Bordeaux-ban, a France Langue itteni iskolájában. Eredetileg módszertani továbbképzésen vettem volna részt, de mivel nem jött össze elég jelentkező, ezért nagyobb óraszámban nyelvi és kulturális ismereteimet bővítették csoportfoglalkozás keretében, egyéni órákon pedig módszertani repertoárom gazdagítására került sor.

  

A nyelvi képzés elsősorban a kommunikáció fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. Csoportunkban német, svájci, dél-koreai, amerikai, kolumbiai, spanyol, orosz diákok voltak.  Érdekes volt saját bőrömön megtapasztalni azokat a technikákat, amiket én is használok illetve újakat kipróbálni. Sok jó ötletet kaptam arra vonatkozóan, hogyan lehet hatékonyan, ugyanakkor diszkréten javítani a nyelvi hibákat. Mivel a hét témája a történelem volt, így civilizációs tudásanyagom is gazdagodott. Délutáni foglalkozás keretében virtuális sétát tettünk Normandiában illetve a francia konyha sokszínűségébe kóstoltunk bele (sajnos csak képzeletben).

  

Egyéni órák keretében megbeszéltük, hogyan lehet egy adott eredeti dokumentumot (videót, újságcikket) több nyelvi szinten is feldolgozni. Sok inspirációt kaptam arra vonatkozóan is, hogy milyen projektekkel lehet összefogni nemcsak egy adott nyelvet tanuló diákokat, hanem más nyelvet tanulókat is. Ezekből mindenképpen szeretnék legalább egyet megvalósítani a következő tanévben.

  

A tanórák után maradt még idő Bordeaux és a környező települések nevezetességeinek megtekintésére, valamint a francia konyha helyi jellegzetességeinek és a bordeaux-i bor megkóstolására. Idegenvezetővel Bordeaux  a II. világháború alatti történelmét tekintettük át, a korábbi korszakokhoz tartozó épületeket egyedül fedeztem fel. Járhattam egy szőlőültetvények között fekvő középkori városkában, Saint-Émilionban. Az Atlanti-óceán partján fekvő Arcachonban pedig megmászhattam Dune du Pilat nevet viselő 100 méter magas 3 km hosszú homokdűnét.

   

Élményekben és tudásban gazdagító, motiváló és  feltöltő egy hetet tölthettem Franciaországban.