Trautmann Szilvia

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

 

Tanfolyam neve:
Projektmanagement für interkulturelle Austauschprojekte in Europa

leírás

  

Kurzusszervező:

Institut für europäische Lehrerfortbildung UG

honlap

  

Helye, ideje:

Heraklion (Görögország)   2019. 10. 13. - 2019. 10. 18.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

  

BESZÁMOLÓ

Hogyan írjuk KA1-es pályázatot?!

Idén ősszel egy hetet töltöttem Krétán egy Erasmus+ program keretében, az Ifel (Institut für europäische Lehrerfortbildung) Intézet szervezésében. A képzésen betekintést kaptunk az Európában elérhető oktatási pályázatok rendszerébe, struktúrájába. Csoportokban konkrét pályázati témákat dolgoztunk fel és terveztünk meg.  A közel 40 fős csoportban 8 különböző projekt készült el, így számos ötletet kaptunk.

  

E mellett az interkulturális különbségek, nehézségek és konfrontációk legyőzéséhez kaptunk stratégiai segítséget. Számos olyan játékkal, szituációs gyakorlattal ismerkedtünk meg, amik a kulturális különbségek kezelését, oldását segítik. A program során megismerkedtünk a német és az osztrák oktatási rendszerrel, és képet kaptunk arról, hogy ott milyen igények merülnek fel két és többoldalú partnerkapcsolatokra.

 

A tanfolyam mellett az Intézet több kulturális programot is szervezett.  Bejártuk Herakliont, megismerkedtünk a krétai konyhával, és ellátogattunk Knossosba. Esténként egymás országaival, régióival ismerkedtünk vidám vetélkedőkben.

 

Összességében egy  érdekes és tartalmas hetet töltöttem Krétán, ahol a múlt és a jelen, a görög és a török kultúra keveredik. A kulturális élmények mellett  felfrissíthettem német nyelvtudásomat is.