Plánk Tibor

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

 

Tanfolyam neve:
There is an App for That! Exploring the Best Apps for Teaching and Student Learning

leírás

  

Kurzusszervező:

Europass Firenze

honlap

  

Helye, ideje:

Firenze (Olaszország)   2019. 07. 01. - 2019. 07. 06.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

 

BESZÁMOLÓ:

Iskolánkat évek óta az innováció vezérli, így számunkra fontos a fejlesztést segítő nemzetközi pályázatokban való részvétel. Emellett iskolavezetői stratégiámban a nemzetközi kapcsolatok mindig is központi szerepet kaptak, ezek kiépítésében, működtetésében személyesen vettem rész az előző évtizedben: diákcserékben, Comenius és KA2 projektekben. 

  

2019-ben már negyedik alkalommal írtunk, nyertünk Erasmus KA1-es pályázatot (most 15 kolléga mobilitásával), amelyben mint pályázatíró illetve projektkoordinátor fontos szerepem van. Emellett igazgatóként, matematika tanárként sosem volt kérdés számomra a pedagógiai, módszertani megújulást, a továbbképzéseken megszerzett tudást a mindennapi gyakorlatban kamatoztatni. A hagyományos tankönyvek hiánya vagy hiányossága miatt a digitális tananyagfejlesztés, az LMS használata egy fontos áttörési pont lehet a Hunfalvyban. Így 2019-ben olyan kurzust választottam, amely megmutatta hogyan kell oktatási alkalmazásokat a tanítási gyakorlatba integrálni, főleg olyanokat amelyek a 21. századi tanteremnek részei kellenek hogy legyenek.

  

A firenzei Europass Teacher Academyt választottam, akinek Barcelonában, Berlinben, Dublinban és természetesen a Firenzében van központja. Firenze kedvenc olasz városom, autóval könnyen megközelíthető, most sem okozott csalódást. Firenze igazi, zsúfolt város. De késő délután a „turistahordák” elvonulnak, ilyenkor kellemes, élhető várossá válik még nyáron is. A város jelképe a Doumo megunhatatlan. Az Europass iskola a dóm közvetlen közelében volt, így bizony minden nap kétszer: reggel iskolába menet, illetve délután iskolából jövet lefotóztam… A Boboli kert, a Pitti-palota, a Ponte Vecchio, az Uffizi, de egész Toscana csodálatos.

   

Az egy hetes kurzus igényes és hatékony volt. Spanyol, finn, német pedagógusokkal tanultam együtt, a tanárunk a fiatal generáció tagjaként Iacopo Falciani volt, aki kiválóan irányított minket. A kurzus anyaga széles témát ölelt át:

-          A szocális média, az internet, a mobiltelefonok hatása  a mai fiatalokra, érdemes megnézni a következő videót: https://youtu.be/h4EWxAaz0Fghttps://youtu.be/h4EWxAaz0Fg

-          School/Classroom management: Edmodo

-          Kvíz, formatív értékelő applikációk: Plickers, learning apps

-          Video lessons. TED, YouTube

 

A kurzus végére sikerült jobban megérti az együttműködésen alapuló tanulás fogalmát, képes lettem a tanulók önálló tanulását segítő online tanulási környezeteket létrehozni, azokat testre szabni, teszteket, fogalom-, médiatárakat kialakítani. Angol idegen nyelvi kompetenciám erősödött, angol nyelven magabiztosabban kommunikálok, továbbfejlesztettem szakmai szókincsemet. Elkötelezett lettem e-learning használata iránt.

   

Összeségében vallom, hogy a nevelői-oktatói munka szépsége és egyben nehézsége az állandó megújulásban rejlik. A látásmód alakítására jó lehetőséget nyújtanak a továbbképzések, amelyeken szinte minden évben részt veszek. A megszerzett ismereteinkkel sosem lehetünk elégedettek, ezeket folyton fejlesztenünk kell. Haladnunk kell a korral, modern oktatási technikákat kell elsajátítanunk, hogy megfelelhessünk korunk kihívásainak. Erre ragyogó alkalmat kínál az Erasmus+ KA1-es projekt