Németh Violetta

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

  

Tanfolyam neve:

STEAM education - for a reality oriented and fun learning environment

leírás

  

Kurzusszervező:

Europass Teacher Academy

honlap

  

Helye, ideje:

Barcelona (Spanyolország)   2019. 08. 19. - 2019. 08. 24.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

 

  

BESZÁMOLÓ

  

Az elmúlt két évben Vichy-ben jártam Erasmus KA1-es francia módszertani képzésen. Az idén úgy döntöttem, hogy olyan képzésre pályázom, amely nemcsak francia szakos kollégák és diákok számára lehet hasznos, hanem minden tanár, és minden tanuló részére.

  

Az Europass Teacher Training Academy barcelonai továbbképzésén a STEAM oktatás volt a témakör, amelyhez rengeteg inspirációt kaptunk. A mozaikszó egy a jövő szakmához nélkülözhetetlen kompetenciacsoportot foglal magába. Science, Technology, Engineering, Arts & Math a STEAM rövidítés kibontva egy egészen más oktatáspedagógiai hozzáállást jelent, amely a jövő felé mutat.

  
Karib-szigeteki kolléganővel a GREEN BUBBLE OF ZEN nevű projektet kezdtük el kidolgozni STEAM módszerrel. Célunk az volt, hogy megtervezzünk a diákok és a tanárok jól-létéért egy zöld gömböt/falat/sarkot, ahol az intézmény bezártságában, esetleges feszült pillanataiban megnyugodhatunk, feltöltődhetünk. Mindehhez négy programot használtunk: a cargot az ötleteléshez, a trellot a projektmenedzseléshez, a canvát infografika készítéshez és a wixet weblapkészítéshez marketing céllal.

  

Mindez a képzés Gaudi, Dali, Picasso és Miro szabadon gondolkodó, művészetreformáló hangulatában telt. A kreativitásom nagy mértékben fejlődött, Alessandro Pumpo tanárunknak köszönhetően, aki kreatív mentor, vállalkozó, kutató és közszereplő, valamint az Europass tanártovábbképző központ neves tanára, szakembere. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy egymás kultúráját megismerjük (ír, lengyel, bolgár, martinique-i, olasz kollégákkal), valamint betekintést nyerjünk a helyi, barcelonai, katalán örökségbe, gondolkodásmódba, történelembe, híres művészek munkásságába, gasztronómiai és építészeti jellegzetességekbe. A STEAM oktatás kapcsán a Design Múzeumban végeztünk work-shopot, ahol megismerkedhettünk az év tervezőivel és alkotásaival, díjnyertes design-jaival. Az inspiráló barcelonai környezet lehetővé tette, hogy új, kreatív, összetett és hasznos ötleteket kezdjünk el megvalósítani kis csoportokban, például digitális Infopoint tervezése egy ír kisváros számára, Krakkó külföldi művészeinek graffiti kiállítása numerikus kijelzővel, a már említett zöld buborék az iskolákban, vagy gamification Bulgária megismerésére.

  

Güell park, Sagrada Família, Gaudi házak, az olimpiára kiépített barcelonai beach-ek, a Tibibusszal megközelíthető Tibidabo-hegy, az óváros sikátoraiban tett séták, a zenélő szökőkutas fényjáték megtekintése járult hozzá az igazán hangulatos utazáshoz.

  

Kölcsönös meghívások a világ csodaszép tájaira, hasznos tapasztalatok, jól alkalmazható tudás, rengeteg látnivaló. Emiatt jó szívvel ajánlom mindenkinek az Erasmus programok lehetőségeit.