Görhöny-Kovács Szilvia

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”

  

Tanfolyam neve:
Entrepreneurship education at school: creative and effective methods and tools

leírás

  

Kurzusszervező:

Enjoy Italy 

honlap

  

Helye, ideje:

Tropea (Olaszország)   2019. 07. 22. - 2019. 07. 26.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

BESZÁMOLÓ:

Itáliának van egy olyan tartománya, amely szinte teljesen kiesik a magyar utazók látómezőjéből, pedig itt vannak az ország  legszebb tengerpartjai és az észak-olasz városok kényelmetlen pedantériáját itt az enyhe lepusztultság és a patina váltja fel. Míg Toscana szinte minden városában hallhattunk magyar szót, addig a messze délen fekvő Calabria tartományban ritkán találkozhatunk honfitársakkal.

  

Nem volt ez másképp Tropeában sem, ahol az Enjoy Italy által szervezett egy hetes szakmai képzésen vehettem részt több más európai országból érkező tanártársammal együtt. Magyarországról még két kolléga érkezett, mellettük finn, spanyol, portugál, lengyel, litván, német, angol és osztrák általános és középiskolák tanáraival dolgoztunk együtt. A csoport igazán színes volt, sokféle pedagógia kultúra és tapasztalat találkozott, illetve cserediák program kezdeményezések is indultak, amely a képzés szakmai tartalmán felül további hozzáadott értéket teremtett.

  

A képző intézmény által szervezett városnéző program keretében már az első napon megismerhettük a város történetét, kulturális örökségét, amelyet egy közös vacsorával fejezett be tanári csoportunk. A közös programok egyben remek lehetőséget teremtettek egymás megismerésére, szakmai tapasztalatok cseréjére, a jövőbeni közös munka megalapozására.

  

Képzésem témája a középiskolás korosztály vállalkozói képességének fejlesztése volt, ehhez elméleti anyagokat, szakmai útmutatókat kaptunk tanári magyarázattal, illetve gyakorlati, csoportmunkában végzendő feladatokkal mélyítettük el. Az anyagokat hasznosnak, érdekesnek találtam, mindenképpen foglalkozni szeretnék velük mélyebben és a tanítás során is felhasználni a jövőben. Külön érdekesség volt számomra, hogy az órák többségét a szabadban töltöttük, természetesen egy hűs lugas alatt néhány olaj és citromfa árnyékában, ami elviselhetővé tette az ottani hőséget és magas páratartalmat. A számos fentebb említett pozitívum alapján bátran ajánlom a helyszínt, mindemellett azt gondolom, hogy a szervezettség még egy picit fejleszthető lenne … de hát ez Calabria, capisci?