Mobilitás: Lengyelország

2018. május

  

Az Erasmus + projektünk utolsó mobilitására Lengyelországban került sor. A lengyel barátaink vendégszeretetét már sokszor megtapasztaltuk, mert a Tarnobrzeg-i iskolával többször is szerveztünk diákcserét. A magyar csoport képviselői: Gál Orsolya Dalma, Kisfaludy Fanni,Zamecz Kitty, és Kertész Dániel, valamint Adamik Erika és Béládi Magdolna tanárnők és Yazid Lakhouache színművész, rendező.

  

A projektünk mobilitásai közül talán ez volt a legmarkánsabb, legszívbemarkolóbb. Témánk a Zongorista című film feldolgozása, valamint Marek Edelmann orvos élete, munkássága, aki zsidók ezreit mentette meg a koncentrációs tábortól.

  

Első napunk a város és a varázslatos környék megismerésével telt. Este az iskolai előadáson vettünk részt, ahol a diákok indulókat, és hazafias dalokat, táncokat adtak elő.  Másnap délelőtt Yazid Lakhouache dolgozott a diákokkal, különböző színészi technikákat tanítva nekik. Délután kezdődtek a prezentációk, ahol a diákok előadták az otthon elkészített PPT-ket. Majd a második világháborús fénykép albumok vetélkedője következett, ahol a magyar csapat vitte el a pálmát.  A program következő pontja a varsói kirándulás volt. Órákat töltöttünk el a Polin múzeumban, aztán átsétáltunk az Umschlagplatzra, a varsói gettó nevezetes emlékhelyére. Csütörtökön a program  legszomorúbb , de egyben a legautentikusabb pontja következett: látogatás a majdaneki koncentrációs táborban. A régi barakkok levegőjében ott lebegett a régi szörnyűségek árnya, a fogvatartottak szenvedései, az ártatlan áldozatok vére. Megindultan hagytuk ott a tábort. A megrendítő érzések csillapítása érdekében kirándulást tettünk a Tarnobrzeg közelében lévő erdőben, ahol megtekintettünk egy második világháborús emlékművet is. A projektünk utolsó napját Krakkóban töltöttük, Lengyelország egyik legszebb városában.

  

Ez a mobilitás volt projektünk legmegrendítőbb része, ahol a diákok testközelbe kerülhettek a háború borzalmaival.