Mobilitás: Alicante

2017. március

  

Az In Memoriam Erasmus+ projekt első diákmobilitására 1027 márciusában került sor- A tanulmányozandó személyiség: Miguel Hernandez , forradalmár költő. A magyar csapatot Bartók Polett, Tóth Lilián, Tóth Danuta , László Patrik, valamint Németh Violetta és Béládi Magdolna tanárnők képezték.

  

A kiutazást rengeteg egyéni és csapatmunka előzte meg. Munkánkat az is nehezítette, hogy a számunkra teljesen ismeretlen forradalmár költő életéről és munkásságáról vajmi keveset találtunk az interneten, műveinek fordítása pedig egyáltalán nem létezik –semmilyen nyelven , nem csak magyarul. A diákok mindent bevetettek a siker érdekében: google-fordítót, spanyolul tanuló barátokat, ismerősöket, internetet. El is készült a prezentáció: Hernandez élete és munkássága, egyik versének irodalmi elemzése, sőt Tóth Lili kívülről megtanulta az El Herido című verset, amelyet többször is előadott a spanyolországi utazásunk alatt.

 

Nagy izgalommal érkeztünk Alicanteba, ebbe a gyönyörű mediterrán tengerparti városkába. A diákpartnerek nagyon kedvesek voltak, a vendéglátó családok érdeklődőek, és minden helyi specialitással ellátták a diákjainkat.

 

A program nagyon feszített tempójú volt. Első nap a gimnázium megtekintését követően városnézésen vettünk részt. Az iskola volt történelem tanára mesélt a város történelméről, különös tekintettel a civil háború koráról. Felmentünk a hegytetőn lévő erődítménybe, lementünk a kikötőbe, a város központjába, múzeumokba.  Másnap a prezentációkra került sor. Majd megtekintettük az iskolában lévő Hernandez állandó kiállítást. A későbbiekben megkóstolhattuk a civil háború alatt készített szegényes ételeket.  Másnap Yolande Mesquidaval találkozhattunk, Evelyne húgával, aki az ellenállás hőseiről írt könyvet. A spanyol diákok zenés, verses műsorral kedveskedtek nekünk. Következő nap Orihuelába , Hernandez szülővárosába kirándultunk. Nem csak a költő szülőházát, hanem a múzeumot  és a híres falfestményeket is megtekintettük.

  

Utolsó nap Alicante alpolgármestere fogadott bennünket. Maria José Espuch nagyra értékelte a közös nemzetközi projektünket. Élményekkel gazdagon tértünk vissza Budapestre.