Trautmann Szilvia

Tanfolyam neve:
Intensiv4

leírás

  

Kurzusszervező:

Goethe Institut Berlin

honlap

  

Helye, ideje:

Berlin (Németország)   2017. 07. 31. - 2017. 08. 11.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

  

BESZÁMOLÓ

  

Idén augusztusban, két hetet tölthettem Berlinben egy Európai Uniós pályázat keretében.

  

A Berlini Goethe Intézet szervezésében egy intenzív német nyelvtanfolyamon vettem részt. A csoportban amerikai, kanadai, orosz, örmény, indiai, madagaszkári, svájci és francia társaimmal két hétig elsősorban a német szókincsünket frissítettük, gyarapítottuk és a szóbeli kommunikációs készségünket fejlesztettük.

   

 A nyelvtanfolyam mellett az Intézet sok kulturális programot is szervezett. A nyelvórák délután voltak, így délelőttönként tematikus, német nyelvű sétákat tettünk Berlinben. Voltunk híres berliniek nyomában, „nyomoztunk” egy felderítetlen bűnesetben, ízelítőt kaptunk a berlini utcai büfék világából. Sétáltunk a divat nyomában, végigjártuk az egykori fal vonalát, megnéztük a legfontosabb látnivalókat. Jártunk a Bundestag épületében, és Angela Merkellel is találkozhattunk a Bundesrat látogatásakor. A hétvégéken Potsdamban és a múzeum szigeten jártunk.

  

Az órák után lehetőségünk volt koncerten, színházi előadáson részt venni, illetve a német televízió egyik stúdiójában is jártunk. Szerdánként az intézet többi hallgatójával is találkozhattunk, egy közeli étterem kötetlen hangulatú estjén.

  

Az Intézet a szállást berlini családoknál szervezte meg. Én egy kedves középkorú hölgynél laktam Kreizbergben, a volt nyugat-berlini részben. Érdekes élmény volt, és kihívás, hogy csak németül tudtam kommunikálni.

  

Összességében két érdekes hetet töltöttem Európa egyik fővárosában, ahol a múlt és a jelen, a német egység és a szétválás érdekes egyvelegét ismerhettem meg. A kulturális élmények mellett  felfrissíthettem német nyelvtudásomat is.