Réffy Anna

Tanfolyam neve:
Methodology Revisited, Revitalised, Renergised-Language Teaching Methodology - 2 weeks

leírás

  

Kurzusszervező:

ETI - Executive Training Institute

honlap

  

Helye, ideje:

St. Julian's (Málta)   2017. 08. 21. - 2017. 09. 01.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

 

BESZÁMOLÓ

  

A „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban „című Erasmus + KA 1 nemzetközi tanári mobilitási program keretében két hetet tölthettem el Máltán, St Juliens –ben. A kurzus neve ’Methodology Revisited, Revitalized and Re-energized’, ennek maxmimálisan meg is felelt a tartalom is, így egy részt segített átgondolni az eddig használt nyelvtanítási módszereimet, másrészt rengeteg jól kipróbált, gyakorlatban jól alkalmazható, ugyanakkor korszerű és hatékony módszert ismerhettem meg. És a legfontosabb, hogy tényleg új energiákat szabadított fel, így megújult erővel láthatok neki a tanévnek.

  

Az ETI Malta csapatában most sem csalódtam, ahogy 5 évvel ezelőtt, most is tökéletesen összeállított, roppant sokoldalú tananyagot mutattak be nekünk. Valerie Zammit maga is középiskolai tanárként dolgozott évtizedeken keresztül, így gyakorlati problémáinkra érdemben tudott reagálni, ötleteket adni egy-egy pedagógiai probléma megoldásához.

  

Naponta 9-14.30-ig tartottak az órák, 3x2 óra, minden dupla óra egy-egy témát járt körbe. Délután kirándulásokat szerveztek az iskola tanulóinak, persze Málta egyénileg is könnyen felfedezhető, köszönhető ez, nem túl nagy méretének és jól áttekinthető, nem túl drága buszjáratainak. Személyes kedvenceim Mdina, Rabat, Dingli sziklák, Hypogeum és a megalitikus templomok (és persze a lépcsős strandok a város közepén). Az első hétvégén részt vehettünk egy igazi máltai”festán” St Juliensben, életre szóló élmény, rezes bandák, tűzijáték, evés, ivás és rengeteg ember hömpölyög az utcákon. S nem utolsó sorban a máltai emberek kedvessége, segítőkészsége bármely helyzetben, megkapó volt számomra.

   

A 12 fős csoportban több ország tanárai voltak jelen, főleg Közép és Kelet Európából - Lengyelország, Szlovénia, Ausztria, Németország, Oroszország és persze Magyarország. Az órák kifejezetten jó hangulatban, kreatív és aktív hozzáállással teltek. Délutánonként együtt fedeztük fel a sziget(ek) jobbnál jobb helyeit, éttermeit és hát persze strandjait. Persze rengeteget beszélgettünk és sokat megtudhattunk egymás országainak iskolarendszeréről, tantárgyairól, tanítási módszereiről.

  

Biztos vagyok benne, hogy hasznosítani tudom és fogom óráimon az itt hallottakat, tanultakat.