Plánk Tibor

Tanfolyam neve:
Intensive Course

leírás

  

Kurzusszervező:

Horizonte

honlap

  

Helye, ideje:

Regensburg (Németország)   2017. 07. 31. - 2017. 08. 04.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

 

BESZÁMOLÓ

  

Iskolánk, a BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziuma még 2016 elején adott be egy sikeres Erasmus+ KA1-es pályázatot a „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban” címmel.

 

Az iskola igazgatójaként az első percektől kezdve részt vettem a pályázat írásában, abban, hogy a kollégák motiváltak, nyitottak legyenek a pályázat felé (ami nem volt nehéz, hiszen a hunfalvys tanárok nagy részének már vannak tapasztalatai ezirányban). Így számomra az sem volt kérdés, hogy jómagam is részt veszek és megpróbálom idegen nyelvtudásomat fejleszteni.

 

Iskolavezetési stratégiámban a nyelvoktatás, a nemzetközi kapcsolatok, a nemzetköziesítés mindig is központi szerepet játszottak: az elmúlt tíz évben 15 ország 30 iskolájában jártak diákcsere, vagy valamilyen EU-s projekt keretében hunfalvys diákok, pedagógusok. A nemzetközi kapcsolatok kialakításában és azok  fenntartásához, a mindennapi kapcsolattartáshoz mindenképpen szükségem volt többek között a német nyelvi tudásom fejlesztésére is.

 

A sikeres pályázatunk eredményeképpen végül 19(!) hunfalvys kolléga utazott, elsősorban 2017 nyarán. Jómagam 2017. július 31. – augusztus 4. között a németországi Regensburgban, a Horizonte nyelviskolában az „Intensivkurs Deutsch” nyelvtanfolyamon vettem részt.

 

Szállásom a város középpontjában volt, egy régi épületben. A nyelviskolát minden nap gyalogosan közelítettem meg, mindössze 3 perc alatt, de ennek ellenére - jó diákként – egyszer sem késtem el a reggel 9 órás órakezdésekről.

  

A csoport igazán nemzetközire sikerült: brazil, olasz, mexikói, spanyol, kínai, dél-koreai, cseh, lengyel és holland fiatalok gondolták úgy, hogy a német nyelv számukra fontos. Van, akinek a munkájához szükséges, de többeket a német nyelv iránti érdeklődés motivált (érdekes módon főleg a távol-keletieket).

 

Az órák elsősorban kommunikáció központúak voltak: nagyon sokat kellett-lehetett kisebb-nagyobb csoportokban beszélgetni. A témát legtöbbször a való világ, így a német újságok cikkei adták. Sokszor szóba került a brazil focista, Neymar 222 millió eurós átigazolása Barcelonából Párizsba, vagy éppen a nyári turistaáradat hátrányai és áldásai egy-egy város pl. Regensburg, London vagy éppen Budapest szempontjából. Természetesen a német nyelvtan szépségeibe is belemélyedtünk.

 

A tanárunk igazán profi volt, módszerek, eszközök tárházát sorakoztatta fel, ajánlottam is neki, hogy szívesen látnám tanítani akár a Hunfalvyban is.