Matók Rita

Tanfolyam neve:
DeutschlandBilder

  

Kurzusszervező:

Goethe Institut Berlin

honlap

  

Helye, ideje:

Berlin (Németország)   2017. 08. 06. - 2017. 08. 12.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

BESZÁMOLÓ

 

A „ Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban „ című Erasmus + KA 1 nemzetközi tanári mobilitási program keretében egy hetet töltöttem Berlinben. Ez a program „ Deutschlandbilder” címmel lehetőséget kínált új módszertani ismeretek megszerzésére, és civilizációs ismereteim gyarapítására. A továbbképzést a Goethe Institut  szervezte, így már előre biztos lehettem a magas színvonalban. És nem is csalódtam.

  

A tanfolyam Berlin egyik szép, központi fekvésű szállodájában volt. Délelőtt közös foglalkozásokon vettünk részt, pl. autentikus anyagok / regényrészlet, dal / didaktizálása, majd gazdasági, politikai, kulturális kérdésekkel foglalkoztunk. Délután különböző programokat szerveztek nekünk, a szokásos városnézésen túl voltak olyan kiemelkedő programok, mint színházlátogatás, interjúkészítés egy német festővel, beszélgetés egy német politikussal / Gregor Gysi/

  

Voltunk olyan múzeumban is, ahol már Németországban született török, iráni, lengyel stb. bevándorlók gyerekei rendeztek be szobákat saját országuk hagyományai szerint. A világ minden tájáról érkeztek a továbbképzés résztvevői, 22-en voltunk Indiától Kínán keresztül Európa szinte mindegyik országából. Nagyon érdekes volt az adott országok iskolarendszeréről, tanítási módszereiről, szokásokról beszélgetni velük. Egymástól ugyanannyit tanultunk, mint a tan-folyam vezetőjétől. A résztvevők nagyon nyitottak, kommunikatívak és motiváltak voltak.

  

Végül, a hangulat is remek volt. Megbeszéltük, hogy kapcsolatban maradunk, és ehhez tartjuk is magunkat. Remélem, sikerül hasznosítanom az órákon azt a sok érdekes dolgot, amit láttam, hallottam, tanultam.