Gordán Erzsébet

Tanfolyam neve: 
Perfectionnement linguistique pour enseignants de français

leírás

  

Kurzusszervező:

CAVILAM

honlap

  

Helye, ideje:

Vichy (Franciaország)   2017. 08. 07. - 2017. 08. 18.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

 

BESZÁMOLÓ

A „Módszertani és nyelvi megújulás a Hunfalvyban” című Erasmus+ KA1 nemzetközi tanári mobilitási program keretében két hetet töltöttem Franciaországban, Vichyben egy szakmai nyelvi kurzuson.

 

A képzés minden reggel kilenctől délután négy óráig tartott. Összesen három csoportban vettem részt a két hét alatt. Mindegyiket más szakmai tanár vezette és az alkalmazott módszer is különböző volt. Bár szakmai nyelvi továbbképzésre jelentkeztem, ez a két hét ettől sokkal többet adott.

  

A délelőtti és a délutáni órákon többségében társadalmi, kulturális, gasztronómiai, gazdasági és politikai kérdéseket dolgoztunk fel: aktualitásokat a sajtóból, riport- és dokumentum filmeket, rádiós interjúkat. Az vezető tanárok nagyon jó hangulatot tudtak teremteni, ugyanakkor az intenzív kommunikáció és aktív csoportmunka jellemezte az órákat. Érdeklődésünket nem csak felkeltették a téma iránt, hanem motiváltak arra, hogy nézzünk utána az adott eseménynek, amiről szó volt.

 

A csoport összetételéből adódóan változatos beszélgetések alakultak ki. A résztvevők Mexikóból, Spanyolországból, Tanzániából, Ausztráliából, Japánból, Angolából, Brazíliából, Argentínából, Németországból és Svájcból érkeztek. Volt köztük, aki általános iskolásokat, gimnazistákat tanított és volt, aki felnőttképzésben vett részt. A csoportok összetételét színesítette az ösztöndíjas egyetemisták jelenléte is.

  

A csoportmunkát az IKT eszközök rutinszerű használata segítette. Nagyon jó volt megismerni az élő és a napjainkban használt francia nyelvi fordulatokat, a sorok mögött rejtőző jelentéseket.

  

A képzési központ délután kirándulásokat szervezett. Idegenvezető segítségével ismerhettem meg Vichy, Lyon és Clermont Ferrand városok történetét. Sajtkóstolóra, filmvetítésre, közös reggelire, ismerkedési estre is hívtak minket.

 

Összességében elmondhatom, hogy nagyon jó szakmai és személyes élményekkel gazdagodtam. A résztvevők nyitottak, kommunikatívak és nagyon motiváltak voltak. A tanárok felkészülten jöttek minden nap, változatos segédanyaggal, ötlettel. Ha lesz lehetőségem, bármikor nagy örömmel veszek részt CAVILAM többi képzésein is. Bízom benne, hogy az óráimat színesebbé teszi majd a sok megélt élmény, új ismeret és szakmai tapasztalat.