Csókáné Török Orsolya

Tanfolyam neve:
Lektionen Deutschlehrerkurs 1. 

leírás

  

Kurzusszervező:

ActiLingua

honlap

  

Helye, ideje:

Bécs (Ausztria)   2017. 07. 03. - 2017. 07. 14.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

  

  

BESZÁMOLÓ:

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági és Kereskedelmi Szakgimnáziumában tanítok németet és német célnyelvi civilizációt, ezért olyan továbbképzést kerestem, ahol nem csak módszertani kelléktáramat bővíthetem, hanem civilizációs ismereteimet is, és lehetőségem nyílik autentikus anyagokat didaktizálni.

  

Így találtam rá a bécsi ActiLingua Academy nyelviskola kurzusára. 2 héten át napi 4 órát töltöttünk jó hangulatban a szakmai műhelyben, a témák változatosságáról 3 tanárnő gondoskodott. Az ötletek egy része pozitívan megerősítette eddigi munkámat, de megismerhettem újabb módszereket is, hogy tehetem a nyelvtantanítást kreatív feladatokkal még érdekesebbé, hogyan bátoríthatom a diákokat társasjátékok segítségével még több beszédre, illetve egy Klimt képről is írhatunk fogalmazást. Diákjaim sok prezentációt készítenek, ehhez is kaptam pár jó tippet, hogy még sikeresebbek legyenek. Kutatói munkán keresztül közelebbről is megismerhettem az osztrák nyomtatott és digitális médiát, rengeteg forrást kaptam a német nyelvi civilizáció tanításához. Már várom, hogy kipróbálhassam! Az utolsó napon tanárnőnk kellemes délelőtti sétát tett velünk, miközben a kávé történetéről és a bécsi kávéházi kultúráról mesélt nekünk.

  

A délutánokat  gyönyörű parkokban és híres múzeumokban töltöttem: a Belvedere kastély kiállításától, az Albertinán és a Művészettörténeti Múzeumon keresztül a Schönbrunni kastélyig mindent megnéztem - képzőművészeti időutazáson vettem részt, több száz fotót készítettem, melyeket szeretnék óráimon is felhasználni.

  

Rendkívűl intelligens idegenvezetőnknek köszönhetően sok olyan apró részletet is megtudhattunk Bécsről, amit az útikönyvek nem tartalmaznak.