Cseh Marianna

Tanfolyam neve:
Fluency and English Language Development for Teachers - 2 weeks

leírás

  

Kurzusszervező:

ETI - Executive Training Institute

honlap

  

Helye, ideje:

St. Julian's (Málta)   2017. 07. 31. - 2017. 08. 11.

  

  

Disszemináció:

Tananyagok ide kattintva elérhetőek

BESZÁMOLÓ

A nyelviskola, az ETI Málta St. Juliansben, a fővárostól nem messze a tengerpart közelében található, modern környezetben, a turistáknak épült városrész szívében.

  

Az iskola munkatársai kedvesek, segítőkészek a tanáraim szakmailag alaposak és felkészültek voltak. A nyelvi szintmérő alapján sajnos nem a megfelelő szintű csoportba soroltak, így a 2 hét alatt 3 csoportba jártam. Az utolsó szerencsére már a megfelelő szintű volt, így a könnyű kezdés után sikerült a végén új dolgokat is elsajátítanom. A csoporttársaim nagy része lengyel volt. A 3 csoportban összesen volt egy német, egy olasz és én + lenyelek. Az órákon reggel 9-től fél 3-ig tanultunk szorgalmasan és utána volt bőven lehetőségünk felfedezni Máltát.

  

A „sziklán” mindenki beszél angolul a kisgyerekektől a 90 éves bácsiig és kellő türelemmel viszonyulnak a turistákhoz. Így rengeteg lehetőség nyílt az angol nyelv használatára. Déli népekhez méltóan szeretik a közösségi életet, este benépesülnek a parkok helyiekkel, akik békésen beszélgetnek, persze nem a bulinegyedben, ott turisták vannak. :) Imádják a Fesztákat (hasonlít a búcsúra, csak előtte és utána is party van) és ezt mindenki hallja is. Nem elég az ágyúszó, ezért kell fényes nappal is tűzijáték, hiszen nem a fényhatás a fő szerepe, hanem a hang, minél hangosabb annál jobb, mert ez a tiszteletadás jele.

  

A sajátos máltai mentalitást, életérzést és persze meleget hamar megszokja és megszereti az ember. Már nem lepődik meg olyan apróságokon, hogy nem jön a busz időben, vagy ha végre, akkor nem áll meg, mert tele van, vagy mérhetetlen lassan, komótosan intézik az ügyeket a helyiek, olyan „máltaian”, nem tökéletesen, nem gyorsan, de végtelen nyugalommal.

  

Az iskola is szervezett pár sajátos „máltai” hangulatú kirándulást nagyon jó idegenvezetővel, Málta jelenlegi (Valletta) és régi (Mdina) fővárosába valamint a Kék Barlanghoz. Szerencsére sikerült ezeket kiegészíteni jócskán, így teljes képet kaphattam a „szikláról”, ahogy a helyiek nevezik. Málta gyönyörű, rengeteg látnivalóval, a legjobb hely angol tanulásra.