Rövid távú diákmobilitás - Campulung Moldovenesc

Erasmus+ Program 2020-1-CY01-KA229-065975

2022. május 23-27.

  

Fotók

Padlet fotókkal, szöveges diákbeszámolóval - hamarosan

  

Május 22-én, vasárnap hajnalban álmos szemekkel érkezett a magyar csapat a találkahelyre, hogy megkezdjük útunkat Campulung Moldovenesc felé, a román mobilitás helyszínére. Hosszú út állt előttünk, de azt is tudtuk, hogy csodálatos helyeken keresztül fogunk utazni. És valóban, az út felétől mesebeli tájakon vitt útunk: az égbemeredő, hófedte máramarosi bércek, sűrű , sötét fenyőerdők, kanyargó szerpentinek feledtették velünk fáradságunkat.

   

A román tanárok és diákok már türelmetlenül vártak bennünket az iskola udvaron. A lelkes fogadtatás után  mindenki ment a fogadó családjához, pihenni, beszélgetni, felfedezni a környezetét.

   

Projektünk első napja kirándulással kezdődött: a közelünkben lévő XV.-XVI. században épült kolostorokat tekintettük meg, melyek közül a legkiemelkedőbb a Sucevita volt. Megnéztük még a világon  egyedülálló Tojás Múzeumot (89 országból tekinthető meg hímestojás: különböző színűek, méretűek, gyöngyösök, patkoltak, festettek, hímzettek…), és egy kerámia kézműves műhelyet.

   

Második nap az iskola igazgatónője, Alina Cuciurean  fogadott bennünket. Az erdészeti szakközépiskola megtekintése után elkezdődött az érdemi munka. Először a helyi előljárok mutatták be városuk fejlődő gazdaságát, majd a diákok adták elő prezentációjukat, minden csapat a saját témájához kapcsolódó gazdasági ágazatokat, foglalkozásokat mutatták be. Büszkék lehettünk csapatunkra, mert nagyon szép munkát végeztek.

   

Szerdán egy erdőszél megtisztításával kezdtük a napot, majd fenyőültetés következett, végül egy erdőmúzeumot tekintettünk meg.

   

Csütörtökön a Suceavan lévő erdészeti egyetemen hallgattunk előadást a növények termesztéséről, ápolásáról, majd a várat nézhettük meg.

  

Péntek délelőtt a közös munka jegyében telt: vegyes csapatokban sloganokon dolgoztak a diákjaink, melyeket prezentáltak a munka végeztével.

   

Elérkezett a búcsú pillanata is, könnyes szemmel integettünk kedves vendéglátóinknak. Úgy érzem, nagyon hasznosan telt ez a hét is: bepillantást nyerhettünk egy nép életébe, gasztronómiájába, tradicióiba, és legfőképp a környezetük megmentéséért folytatott harcába. 

   

Béládi Magdolna, projektkoordinátor