Rövid távú diákmobilitás - Budapest

2022. március 21-25.  

 

Erasmus KA2 projektünk budapesti diákmobilitási programját 2022. március 21-25. között tartottuk iskolánkban. A müncheni és a sepsiszentgyörgyi partneriskola diákjait és tanárait Horváth Terézia projektkoordinátor, Görhöny-Kovács Szilvia, Mészáros Ágnes és Szabó Beatrix tanárnők, valamint a 9.B osztály tanulói fogadták.

  

Az első napon a köszöntés és az Európai Unió himnuszának meghallgatása után angol nyelvű iskolabemutatót tartottunk, majd a vendégek angol órákat látogattak. Ezután a 9.B tanulóinak prezentációi és digitális kvíz következtek a magyar iskolarendszerről. Délután nemzetközi diák-tanár csoportokat alkottunk, a csoportok térkép és feladatlap segítségével körsétát tettek a Várban, megnézték a nevezetességeket, és válaszoltak a feladatlap kérdéseire. Este közös vacsorával zártuk a napot.

   

A második napon a tanulók a következő négy témát dolgozták fel nemzetközi csoportokban: 1. A Year of Intensive Language Learning; 2. Vocational Education Training; 3. Getting into university (calculating students’ credits); 4. Stipendium Hungaricum Scholarship. A csoportok önállóan kutattak, anyagot gyűjtöttek az interneten, eredményeikről digitális plakátot készítettek, majd ezeket kivetítve számoltak be a többieknek. Az ebédszünet után az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusára látogattunk, ahol a HÖK két tagja mutatta be az Informatikai Kart: beszéltek a tanulmányi követelményekről, az egyetemi életről, az elhelyezkedési lehetőségekről, és válaszoltak a kérdéseinkre. A nap utolsó programjaként a Hősök tere és a Városliget nevezetességeivel ismertettük meg vendégeinket.

  

A harmadik nap délelőttjét az iskolában töltöttük: a T-Systems két HR-munkatársát hívtuk meg, akik bemutatták a céget, a munkaerőpiac helyzetét, majd interaktív foglalkozást tartottak a diákoknak arról, hogy mire kell figyelni az önéletrajz írásakor, illetve hogyan kell felkészülni és hogyan zajlik az állásinterjú. Délután Szentendrére kirándultunk, ahol közös séta után a szabadidőben mindenki megkóstolhatta a magyar konyha specialitásait is. Este Berecz Mihály koncertjét hallgattuk meg a Zeneakadémián.

  

A következő nap programja a Corvinus Egyetemen kezdődött: a tanulmányi osztály munkatársai bemutatták csoportunknak az egyetem struktúráját, képzéseit, nemzetközi kapcsolatait, valamint elmondták, hogyan kerülhetnek be magyar állampolgársággal nem rendelkező hallgatók. Az erdélyi, német és budapesti diákoknak beszélniük kellett tanulmányi terveikről, és érvekkel alátámasztaniuk, melyik ország, melyik város felsőoktatási intézményében érdemes tanulmányokat folytatni egy adott szakon. Délután az iskolában folytattuk a munkát két vállalkozóval, akik korábban a Hunfalvy tanulói voltak. Ők nem csak cégüket, terméküket mutatták be, hanem beszéltek arról is, mi szükséges Magyarországon a cégalapításhoz, illetve hogyan fejleszthető a jövőben a vállalkozás.

  

Az utolsó napon ismét négy nemzetközi diákcsoportot alakítottunk, akik a következő témákban készítettek prezentációkat: 1. Education in Hungary during Covid-19; 2. Effects of Covid-19 on Global Economy and Labor Market; 3. The labor market in Hungary; 4 Digital photo book. A csoportok bemutatóit digitális kvíz követte. A program zárásaként megbeszéltük a projekt produktumainak megosztását (TwinSpace) és az evaluáció módját (Google kérdőív), majd oklevelet és ajándékot adtunk át valamennyi résztvevőnek. Este közös vacsorával zárult a budapesti találkozó.

  

Folytatás ősszel Sepsiszentgyörgyön!