Kuruncziné Czakó Vivien

Asszertív kommunikáció

   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
Project code: 2022-1-HU01-KA121-VET-000062327

      

Kurzusszervező: 

Hungary Expert for Teachers and Students

     

Helye, ideje: Rovinj (Horvátország)

2023. július 23-29.

  

BESZÁMOLÓ

  

A BGSZC Hunfalvy János Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikumban dolgozom 10 éve iskolatitkárként. Lehetőségem volt a 2022/23-as tanévben az  Erasmus pályázatnak köszönhetően egy 1 hetes kurzuson részt venni Rovinjban, Horvátországban. Korábban már vettem részt Erasmus mobilitáson, de  módszertani kurzuson még nem, így motivált voltam, hogy ezen a területen is fejlesszem tudásomat. Ez a kurzus jól illeszkedik az erasmus tervünk prioritásaihoz, az új módszertan és ismeretanyag mindennapi gyakorlatunkba való  beépítéséhez.

  

A városba szombaton érkeztem. Vasárnap az iskolában a regisztráció után, tanárunk, Ramóna bemutatta nekünk az iskolát, majd a tanteremben bemutatkoztunk és felvázolta, miről is lesz szó a héten. Este közös vacsora volt, ahol a többi kurzus résztvevőivel is megismerkedhettünk. A hét folyamán nemcsak elméleti, hanem gyakorlati tudást is kaptunk. Megtanultuk mit is jelent az asszertivitás, hogyan lépjünk fel az agresszív kommunikációval szemben, hogyan mondjunk nemet. Megismerkedtünk a konfliktuskezelési módszerekkel, és a belső mozgatórugóinkkal. Hogyan kommunikáljunk erőteljesen és hatékonyan.

  

A csoportba az oktatás különböző szintjeiről érkeztek a kollégák, így sokféle érdekes problémával is találkoztunk. 17 fős csoportot a tanárunk több kisebb csoportra osztotta, és nagyon sok játékos feladaton keresztül be is tudtuk gyakorolni az elméleti anyagot. A mindennapi munkámba a mobilitáson szerzett tudást be tudom építeni: együttműködési készségeket sajátítottam el, megtanultam az aktív hallgatói szerepet, konfliktus kezelési módszerekkel rugalmasabb, asszertívabb kommunikációra tettem szert.

   

Délutánonként volt lehetőségem megismerni a várost, a horvát-olaszos kultúrát, a gyönyörű épületeket, a gasztronómiát és a tengert. A közös délutáni buszkirándulások, étkezések lehetővé tették, hogy a csoport tagjait jobban megismerhessem, a kultúrájukat, szokásaikat,  a más iskolák oktatási rendszerét. Megismerhettem a város fenntartható működését is: csökkentik az ökológia lábnyomukat azzal, hogy tudatosan helyben termesztett alapanyagokat használnak például olíva bogyó, füge, szarvasgomba; illetve helyben dolgozzák fel a halászat során fogott halakat, rákokat, polipokat. A szombati záró napon sajnos a rossz idő miatt a hajókirándulás elmaradt, de az iskolában a délutáni csapattal együtt szórakoztató csoportfoglalkozásokkal ütöttük el az időt.

  

Kollégáimnak is ajánlom az erasmus mobilitásokon való részvételt, új ismereteket, tapasztalatokat szerezhetnek, megismerhetik más európai ország kultúráját fenntarthatóságát, és közben bővíthetik elméleti tudásukat. Összegezve egy csodálatos hetet tölthettem el Rovinjban, ahol nem csak azt tanultam meg a tanfolyam során „hogyan mondjuk nemet”, hanem azt is, hogy „Do viđenja!”