Plánk Tibor

The Digital Teacher: A 21-Century Introduction to Digital Education

   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2022-1-HU01-KA121-SCH-000062316

      

Kurzusszervező:

Europass Taecher Academy

kurzus leírása

        

Helye, ideje:

2023. július 17-22. Firenze (Olaszország)

   

BESZÁMOLÓ

Hol voltam, és miért (milyen motiváció vezérelt)?

2023 nyarán a Hunfalvy akkreditált Erasmus pályázatának részeként egyhetes IKT kurzuson vettem részt Firenzében. Vonzott a téma, benne a mesterséges intelligencia, maga Firenze  városa, és az ottani, általam már ismert képzőhely.

   

A kurzusról 

Az oktatás digitális átalakulása következtében nekünk, tanároknak új elvárásokhoz kell igazítanunk a tanórákat. Ez magában foglalja az online tanítás tervezését és lebonyolítását, valamint digitális tartalmak és tevékenységek bevezetését az órákban, valamint digitális anyagok adaptálását, létrehozását. A kurzusnak a célja az volt, hogy támogassa a tanárokat a digitális átalakulásban, a 21. századi kihívások megoldásában. A kurzus tartalmában újdonságként szerepelt, hogy a mesterséges intelligencia (Chat GPT) alkalmazása az oktatásban hogyan segíthet a tanulóknak és tanároknak is egyaránt.

 

Ha hazajöttem, hogyan fogom hasznosítani az iskolámban?

A mobilitás eredményeképpen megerősödött bennem az elhatározás, hogy iskolánk tanárai számára fontos, hogy tanáraink növeljék tudásukat a technológia osztálytermi használata tekintetében. Célnak  tekintem:

  • a digitális  oktatási erőforrások megismerése, a lehetséges hátrányok elkerülése
  • a digitális eszközök használata, illetve összehangolása az oktatási és tanulási folyamattal
  • az értékelési folyamat segítése digitális eszközökkel és stratégiákkal;
  • tanulók bevonása digitális eszközök segítségével;
  • mesterséges intelligencia használata.

 

Délutáni programok, EU-s alapelvek 

Firenze városában az európai identitás szimbólumait, mint például a művészetét, a tudományt és  Firenze történetét alaposan megismertem: a reneszánsz művészetet, a humanizmust, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli műveit,  az európai kontinens egyik legfontosabb építészeti jelképét a Firenzei dómot, - Firenze történelmi központját, a Világörökség részét képező Piazza del Duomo-t, a Piazza della Signoria-t és a Ponte Vecchio hidat.

Firenze történelme során mindig befogadó város volt, amely különböző kultúrák és vallások közötti toleranciát tanúsított. Ezt a mai napig tapasztaltam a városban: a város továbbra is látogatókat vonz szerte a világból, akik megismerhetik és élvezhetik az egyedülálló művészeteket, építészeti remekeket és kulturális gazdagságot

Megismertem Firenze fenntarthatósági problémáit, céljait, megvalósult elemeket.

 

Rövid konklúzió,  ajánlás, jövőbeli terv

A mesterséges intelligencia fejlesztése még csak gyerekcipőben jár, de a mindennapjaink, így az oktatásban is a következő 5-10 évben meghatározó szerepe lesz. Erre fel kell készülnünk.