Nyeste Zsolt

ICT-Based Classes

   

“A projektet az Európai Bizottság támogatta. A honlapon megjelentek nem szükségszerűen tükrözik az Európai Bizottság nézeteit.”
2022-1-HU01-KA121-SCH-000062316

      

Kurzusszervező: ANATOLIA EDUCATION

Helye, ideje: Párizs

2023. augusztus 8-12.

   

BESZÁMOLÓ

Hol voltam, és miért (milyen motiváció vezérelt)?

Nyári Erasmus-kurzusként egy IKT tematikájú tanfolyamot választottam, hogy tovább bővítsem ezirányú ismereteimet (elvégre mindig van újabb, gyorsabb, jobb, komplexebb applikáció:) ), hiszen az IKT-készségek bármilyen tantárgy tanításakor jól jönnek, valamint hasonló érdeklődésű, más iskolákból érkező kollégákkal cserélhessek tapasztalatot.


A kurzusról

A tanfolyam helyszíne Párizs volt, a képzést egy török székhelyű intézmény szervezte, akik 21. századi készségek, gamifikáció, IKT és hasonló izgalmas témákban indítanak tanfolyamokat tanárok számára. A kurzus előtt a tanárunknak haza kellett utaznia hirtelen, ezért küldtek helyette valakit. Ő igyekezett átadni a tananyagot, kaptunk egy kimerítő információcsomagot a francia oktatási rendszerről, hasznos IKT-eszközökről és a gamifikációról.  Közös kincsvadászat is volt az Actionbound alkalmazás használatával. Ha hazajöttem, hogyan fogom hasznosítani az iskolámban?

A későbbiekben a kincskereső alkalmazás használatában szeretnék elmélyülni jobban, és lehetőség szerint a valamilyen szabadtéri program formájában beépíteni a nyelvóráimba, de gondolkodom azon is, hogyan lehetne vele a magyarórákat izgalmassá tenni.


Délutáni programok, EU-s alapelvek 

Kényelmesen volt időm megismerni a várost, számtalan múzeumot és történelmi helyszínt be tudtam járni, tehát a kurzus európai dimenziójában alaposan el tudtam merülni. Megismertem Párizs és a régió történelmi múltját, bejártam a legfontosabb történelmi jelentőségű helyeket (pl. Invalidusok, Cité). Meglepetten tapasztaltam azt a hatalmas sokszínűséget, amit a város tárt elém: különböző kultúrális hátterű, más-más népcsoporthoz tartozó emberek élnek együtt a városban, és a közös kapocs közöttük a francia nyelv. Nagyon érdekes volt látni, milyen változatosak a város különböző negyedei, és ez a sokszínű tömeg milyen békében él együtt. A másik meglepő dolog a fenntarthatóság jelenléte volt a mindennapokban, gondolok itt az alternatív energiaforrások gyakori használatára a közlekedésben (biogáz, napenergia), a tömegközlekedésben a papíralapú, eldobható jegyek kiváltására vagy a fenntartható divatra. A használtruha-boltok sokkal megnyerőbbek és ízlésesek a hazai turkálóknál, és megmutatják, hogy divatosan is lehet fenntarthatónak lenni.

   

A fenntarthatósággal karöltve jár Párizsban a digitalizáció: a legjobban az ragadta meg a figyelmemet, hogy a múzeumokban és más kulturális színtereken (pl. Montparnasse temető) a költséges és nem túl környezetbarát prospektusok és térképek szinte alig találhatók meg, helyettük egy egyszerű okostelefon és internetkapcsolat segítségével csak be kellett olvasni a falon taláható QR-kódot, és máris elérhető lett egy térkép vagy egy audioguide. Apró, de praktikus dolog, és mennyivel kevésbé terheli a környezetet!Rövid konklúzió,  ajánlás, jövőbeli terv

Az idei kurzus tehát összességében pozitív élményeket hozott. Ami a tanfolyamot illeti,  bővíthettem IKT-ismereteimet, és a kollégákkal is jó csapatot sikerült alkotnunk. A kulturális programok során pedig nem csak szép helyeket ismerhettem meg, hanem ötleteket meríthettem a saját dolgaim egyszerűstéséhez is (pl. QR-kódok használata). Az pedig már most izgalmas kihívás, hogy a kincskereső játékokat hogyan fogom beemelni a tanóráimba.