Vigo SCH

Project code: 2022-1-HU01-KA121-SCH-000062316

2023. március 27-31.

Vigo, Spanyolország

Helyszín: IES de Teis in Vigo

Az iskola honlapja

  

Résztvevők: Gyovai Szilvia, Németh Violetta

  

Job shadowing – szakmai beszámoló

    

2023. március 27-31. között Erasmus+ program keretében tanári mobilitáson vettünk részt Északnyugat-Spanyolországban, Vigóban, az IES a Guía középiskolában.

Galícia régió legnagyobb városa Vigo, mely azonban nem a tartomány központja. A város halászatáról, gasztronómiai, kulturális életéről egyaránt híres, valamint focicsapata nemzetközi szinten is jegyzett. A régió négy részre oszlik, önálló nyelve van, a gallego, mely fontos részét képezi a régió és itt élők identitásának, ezért is tanítják kötelező tárgyként.

A kultúra szintén az identitásképzés fontos részét képezi, sok program ingyenes (főleg a koncertek), ill. vannak kiemelt jelentőségű ünnepek, ilyen a reconquista, mely az összes közül a legfontosabb a városban lakók számára, és ami éppen a látogatásunk időszakára esett. Ez egy munkaszüneti nappal is egybekötött többnapos fieszta.

A térség kiemelt jelentőségű turisztikai központjában is jártunk, a Franciaországból induló Szent Jakab út (helyi megjelöléssel El Camino) végpontjának számító Santiago de Compostelában, illetve annak középkori utcaszerkezetét és házait magában foglaló óvárosában, középpontjában a híres katedrálissal. A régió gasztronómiája Európa-szerte híres, ezt is volt lehetőségünk megtapasztalni. Egyrészt itt található a kontinens legnagyobb halfeldolgozó központja, halpiaca, amit szintén felkerestünk, és amely az alapanyagot adja, másrészt a tenger gyümölcsei elképesztő gazdaságban és formában kerülnek az asztalokra, ahogy a tapasbárokban felszolgált vörös és fehérborok és kecskesajtból készült sajtok is.

   

Spanyolországban az oktatással kapcsolatos döntéshozatal két felelősségi körbe tartozik, egyrészt a spanyol kormányéba, másrészt a regionális kormányéba.

A 70-es években alapított IES a Guia nevű iskolának 750 tanulója és 70 tanára van. Az iskola diákságának 70%-át helyi vagy környéken lakók adják, beleértve a tanárokat is. Az iskolában több külföldi diák is tanul tartósan és ideiglenesen, láthatólag problémamentes integrációban. Lehetőségük van saját kulturális szokásrendszerük közvetítésére.

 Az iskola fő profilja kereskedelem, marketing és reklám és sport szakirány. Működnek benne normál gimnáziumi osztályok és szakközépiskolai osztályok. Az iskolai tanulói 3 életkori csoportba tartoznak, az első a 12-15, a második a 16-18, a harmadik a 18 év felettiek csoportja. Szakképzési szintek szerint alap-, közép- és felsőfokú szakképzés működik az iskolában.

Az iskolaépület a 70-es évekből származik, azóta láthatóan teljes körű felújításon esett keresztül, a munkakörnyezet megújítását az állam támogatja. Minden tanterem projektorral ellátott. Az iskola számítógépes eszközparkja az országoshoz hasonlóan fejlett. Minden diák rendelkezik laptoppal, amelyeket hagyhatnak egy speciális tárolódobozban töltőn vagy hazavihetnek. Ezeket tanári kérésre vehetik elő. Mobiltelefon használata tilos az épületben.

   

A  tanítás képzéstípustól függően 8.10/9.00-kor kezdődik, szünetek nincsenek, ebédszünet kb.12.00-13.00-ig tart. Az oktatás a délelőtti oktatásban 13.30-14.30 körül ér véget. A délutáni tagozat órái 16.00 körül kezdődnek, és akár 22.00-ig tartanak.

A szakképzésben részt vevő diákok duális képzésben folytatják tanulmányaikat. Egy tanéven belül 6 hónapot töltenek tanórákon az iskolában, majd ezt követi 3-4 hónap szakmai gyakorlat.

Félévenként a diákok három érdemjegyet kapnak a tanár által vezetett addigi jegyeik százalékosan arányosított átlagából. Ez a három 1-10 közötti jegy kerül az e-naplóba. A diák továbbléphet a következő évfolyamba, ha az év végi jegye legalább 5. Kéttannyelvű tagozatba saját igény alapján csak az angol nyelvből 6-7-es átlagot elért tanulók kerülhetnek.

A hagyományos módszerek mellett formabontóbb vagy ikt-val támogatott hagyományos módszerek is megjelentek, akár a tanár eszközkezelése mellett, akár a tanulók eszközhasználatával. A projektoktatás nem jellemző, de külső helyszíneken gyakran tesznek szakmai látogatásokat a gyakorlati tapasztalatszerzés végett. Mi is részt vettünk egy ilyen látogatáson egy órányi távolságban lévő olivaolajgyártó üzemben, ahol a tanulóknak lehetőségük volt megtapasztalni e fontos spanyol exportcikk létrejöttének folyamatát. Vannak ezenkívül pályaorientációs látogatások is egyetemeken, de a délelőtti idősávban, az órák helyett.

Az iskolában az Erasmus+ programban való részvétel egyelőre még gyerekcipőben jár, idáig még csak kevés számú egyéni diák- és tanármobilitásban vettek részt.

Az iskolában és a városban is láthatóan nagy hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra, azon belül is a szelektív hulladékgyűjtésre, és a világviszonylatban is magas életkort megérő lakosság egészségének megtartására, pl. a településen belüli óriási szintkülönbségek leküzdésére energetikailag is fenntartható mozgó rámpák építésével.

A látogatásnak a pedagógiai, módszertani kultúra, a város, a régió európai örökségének megismerése mellett fontos része volt az Erasmus-programunk folytatásához szükséges kapcsolatrendszer építése, bővítése is, így az iskola EU koordinátorával egyeztettünk arról, hogy a következő tanévben velük is megvalósíthatunk egy ittenihez hasonló programot.

 

Gyovai Szilvia, Németh Violetta