Diákmobilitás munkahelyei

Arte Total (Budai Borbála, Budinszky Emília)

Mi a napjainkat egy balett iskolában töltjük, ahol egy nagy projektünk van a következő hetekre. 10.30-12.30, majd egy két órás ebédszünet után 14.30-17.00 a munkaidőnk. Az iskolának minden eddigi táncosának az adatlapjait kell excelbe felvinnünk, majd access-ben egy adatbázist készíteni belőle. Bár nyelvi nehézségek jelen vannak, hiszen nem igazán beszélnek angolul, igazán kedves és segítőkész főnökeink vannak.London Institute (Soszel Zsanett, Szabó Vencel, Csonka Flóra, Dósa Zoltán, Darvai Flóra, De Jager Kristóf)

Egy nyelviskolában dolgozunk, két műszakra vagyunk bontva. Egy délelőtti és egy délutáni, 10:00-15:00 ebben benne vagy egy 1 órás ebédszünet, a délutáni műszak 15:00-19:00-ig tart. Megoldásokat keresünk az iskolában fennálló adott problémákra, illetve excelbe viszünk be adatokat. De mellék feladatként scannelés és nyomtatás is került a teendők közé. 


Precisconta (Varga Eszter, Gyenge Barbara)

Mi a szakmai gyakorlatunkat egy könyvvizsgáló cégnél töltjük, a Preciscontánál. A munka időnk 9.30-16.30 között van. A feladatköreink mappába való könyvjelzők készítéséből és egy weboldal megisméréből áll, ahol meg tudják nézni ki fizetett bérleti díjat vagy adót a cégen belül, mikor és mennyit. A hónap további részében reméljük sokat tudunk még segíteni a munkatársaknak. Sajnos munkaadóink nem beszélik olyan jól az angolt, de próbálnak segíteni és vendégszeretőek.


Palco de Estrelas (Heleszta Laura, Juhász Alíz)

Mi egy zeneiskolában dolgozunk, a Palco de Estrelasban. A mi feladatunk a kottákat bescannelni és felvinni egy Excel táblázatba, ahol az adott zenei mű szerzőjét, illetve annak adatait és más információkat is nekünk kell feljegyezni. 10-től 5-ig dolgozunk, közben van egy 1,5 órás ebédszünetünk.Museu Dom Diogo de Sousa (Juhász Dorottya, Kovács-Hajdu Sára)

A hivatalos munkaidőnk 10 és 17 óra között van, ami magába foglal egy 1 órás ebédszünetet (dél és 2 óra között opcionális, ki mikor szeretne elmenni). Egy archeológiai múzeumban dolgozunk, ahol főképp ókori római emlékek (szobrok, cserepek, vázák, pénzeszközök, üvegdarabok, sírfeliratok, “mérföldkövek”) vannak, mivel Braga városának erősen római eredete van, és sok helyen láthatjuk a fennmaradt római kori emlékeket. A múzeum nagyon szép, modern, de mégis van a kiállítótermeknek egy varázsa, ami tükrözi a régi idők emlékeit. Egyelőre nincs konkrét,fix feladatunk, de jelenleg kaptunk egy olyan kérést, hogy tervezzünk a karácsony előtti szezonra programokat az érkező vendégeknek, gyerekeknek, családoknak egyaránt a Szaturnália ünnepének hagyománya alapján (ókori római ünneplés, a karácsony egyik “elődje”). 
ARVE (Lajos Csenge, Molnár József Levente)

A mi munkahelyünk egy idősek otthona, eddig a feladatunk papírok két részre szortírozása, majd az egyik rész manuális megsemmisítése, az ez után lévő munkánkról még nem kaptunk információt. 10:30-tól 16:30-ig tart a munkaidőnk, ez magába foglal egy ebédszünetet 13:00 és 14:00 között. Az ápolónők nagyon aranyosak, és elég jól beszélik az angolt, az otthon cafetériájában ebédelünk aminél még majd kiderül hogy ingyen lesz, vagy a munka végén fizetünk érte.


CERCI Braga (Lakatos Edit, Lévay Dénes)

A mi munkahelyünkön egyenlőre a rendelések lebonyolítása a fő tevékenység. A feladatunk is ehhez kapcsolódik. Mi válogatjuk össze a dolgokat, a rendelés alapján és mi gyűjtjük össze egy helyre ezeket. Nagyjából napi 4 és fél órát dolgozunk egy nagyon kedves csapatban.


Hotel Joao XXI (Misinszki Márk, Papp Gábor)

Az elmúlt ledolgozott napokból több következtetést tudtunk levonni. Két főnőkünk van Helena és Julianna, mindketten nagyon kedvesek és pont annyira szigorúak, hogy gyakorlatot szerzünk. A recepción dolgozunk minden hétköznap 14-19 óráig. A szoftver program portugál nyelven van, de könnyen érthető, valamint nagyon jól beszélnek angolul a kollégák. Ingyen ehetünk bármit, amit a konyhában elérhető (általában a reggeli alapanyagai, maradéka), valamint ihatunk kávét is. Foglalásokat írunk össze, az összes szobát kezeljük és segítünk, ha valakinek esetleg problémája akad. A kulcsokat mi adjuk és vesszük vissza mikor a vendégek elhagyják a szobát. 

Még könyvelési feladatokat is mutattak nekünk, ami portugál nyelven kicsit  bonyolultnak bizonyul. Minden eladott kávét (0,5 euro) el kell könyvelnünk. Ana Raquel Roriz Sousa Braga (Multicópia) (Petik Zsófia, Laczi Gerzson)

Mi egy papírboltban dolgozunk, de megrendelésre sok mással is foglalkozunk. Reggel 10-től fél hatig dolgozunk közben egy másfél órás szünettel. Mindenféle papírokat vágunk méretre, fénymásolunk, könyvet fûzünk, füzetek készítünk, lényegében kisebb mennyiségekkel bármilyen kézműves/ kisebb gyártási feladatokat kaphatunk.Maisdecópias (Szarka Noémi, Takács Kata, Varga Lili)

A mi munkahelyünk az egy olyan cég ahol vállalkozások és magánszemélyek egyaránt, személyre szabható tárgyakat készíthettetnek (pólónyomás, gravírozás stb.).  Reggel 10-től várnak minket és eltérő hogy meddig maradunk, a munka mennyiséggel arányosan engednek el minket. Feladatkörünk nagyban a megrendelések fajtája szerint változik, így mindig más, hogy mit kell csinálnunk. Angolul két munkatársunk tud beszélni, instrukcióikkal könnyen elvégezzük a kiszabott teendőket. A nyelvi nehézségek ellenére a többi munkatársunk is nagyon kedves és segítőkész.